Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Három vadiúj pezsgő 6 ezer forint alatt Budapest szőlőskertjéből

Annyi helyen készül már magyar pezsgő, hogy lassan elfelejtjük, hogy a műfajnak Etyek az első számú otthona. Mutatok három buborékos újdonságot Budapest szőlőskertjéből.

A jó élet – A jó bor. Bánlaki D. Stella sorozata borokról és más italokról.

Jobbnál jobb pezsgők készülnek manapság szerte Magyarország borvidékein, mindenféle szőlőfajtából, többféle eljárás eredményeképp. Miközben a buborékos belföldi piac telítődik, egyre inkább elfelejtjük Etyeket, az ország legfiatalabb borvidékét (1990-ben kapta meg ezt a rangot), ahol viszont az 1800-as évek végén az első magyar pezsgők alapanyagait leszüreteltette Törley József. Etyeken és környékén talált ugyanis olyan talaj- és éghajlati adottságokat, amiket Champagne-ban látott, és az Etyek-Buda szőlőinek nagyját kipusztító filoxéravész után ide telepített szőlőfajták már kifejezetten a pezsgőkészítésre predesztinálták a borvidéket. Az 1910-es években Törley már évi kétmillió palack méthode traditionnelle hagyományos pezsgőt készített innen.

Mi van ma az etyeki pezsgőkkel?

Néhány évvel ezelőtt a három legismertebb és legjelentősebb etyeki pincészet, az Etyeki Kúria, a Rókusfalvy Birtok és a Hernyák Birtok leült egy asztalhoz és megalapították az Etyek 360 elnevézű szövetségüket. Céljuk elsősorban a borszakmai színvonal emelése, úgyhogy arról is megegyeztek egy idő után, hogy borvidékük számára a legfontosabb szőlőfajták a chardonnay és a pinot noir – vagyis a hagyományos pezsgőkészítés legfontosabb alapanyagai –, valamint a sauvignon blanc kell legyenek.

Később egy tágabb kör, 12 etyeki borász

Magyarország első pezsgő eredetvédelmére vonatkozó bejegyzési folyamatát is elindította; elérték, hogy az etyeki pezsgőt olyan védelem illesse, mint mondjuk a tokaji aszút, és ennek megfelőlen készítésére is szigorú szabályok vonatkozzanak.

Tavaly már ez alapján történt a szüret azoknál a borászoknál, akik eredetvédett terméket akarnak majd forgalomba hozni. Ezeket a borokat idén pezsgősítik, és a minimum palackos érlelés időtartamával számolva legkorábban 2023-ban kerülnek forgalomba.

Ettől függetlenül természetesen, akik a minőségben hittek, már a most elérhető pezsgőiket is maximális odafigyeléssel és legalább egy-két éves érleléssel készítették el. Ezekből az idén júliusban először megtartott Etyeki Pezsgő Mustrán – ahol más borvidékek borászai is bemutatkoztak – bőven lehetett kóstolgatni. Mutatok három újdonságot.

Rókusfalvy Birtok Rozé Pezsgő

Mi ez? Borászat, étterem és szálláshely, 1999 óta jól kiépült a tévés Rókusfalvy Pál birtoka Etyeken. Felesége és testvére mellett már borász fia is a családi vállalkozásban dolgozik, és folyamatosan bővítik területeiket. Rókusfalvy hobbiból kezdett borokat készíteni, tíz évvel később próbálta ki magát a pezsgők frontján is, ma már éves bortermelésének 20 százaléka pezsgő. Buborékos tételeinek évjáratain jól nyomonkövethető fejlődése, és a legjobb blendeket kereső állandó kísérletezés. Például készített pezsgőt kizárólag szürkebarátból, de vezető terméke most chardonnay, pinot blanc és zöldveltelini házasítása némi dozázzsal. Rozépezsgőt idén először hozott forgalomba.

Milyen? Tradicionális erjesztéssel készült, 85 százalék chardonnay az Öreghegyről, 15 százalék pinot noir az Újhegyről a 2019-es évjáratból. Egy hónapig volt tölgyfahordóban, 15 hónapig érlelődött palackban a Rókusfalvy pincében, majd 6 gramm dozázst kapott és idén áprilisban degorzsálták. Lazacszín, közepes test, finom buborékok, gyümölcsös jegyek. Jó ivású, kérekmég típusú pezsgő.

Mennyiért? 5000 Ft

Anonym Pince Összhang Brut Evolution NV

Mi ez? A 2008-ban alapított 4,5 hektáros birtokot legtöbben Frazír nevű fehérboráról és illusztris, nyeregtetőt mintázó, 2015-ben épült üvegépületéről ismerik. A vagány és szókimondó Szövényi Áron borász (a nyitóképen) is a helyben hagyományos fajtákkal foglalkozik, és már 2006-ban is készített ezekből pezsgőt, ráadásul a a kezdetektől a teljes folyamatot maga, saját pincéjében viszi végig.

Milyen? Áron pezsgőügyileg chardonnay és pinot noir fajtákkal dolgozik, ezekből készül Összhang nevű, hagyományos NV (non vintage, nem évjáratos) terméke. Tíz évvel később a pinot gris-t, vagyis a szürkebarát szőlőfajtát adta a chardonnay-hoz, 3,5 év palackos érlelés után így jött létre a most debütált Összhang Brut Evolution Non Vintage pezsgő. Közben persze fejlesztette módszereit is: már gyakorlottan választja meg a szüret időpontját, almasavbontást alkalmaz és egy kis dozázst ad a nagy egészhez. Az Evolution alapanyagainak tíz százaléka volt fahordóban, így, miközben az Összhang határozottan hozza a fahordós jegyeket, az emelt szintű verzióban a végeredményhez csak egy kis plusz testet és mélységet ad a fa. Ez egy testesebb, tartalmasabb, krémes textúrájú pezsgő izgalmas rétegekkel.

Mennyiért? 5800 Ft

Vizi Pincészet Stellar Cuvée Brut

Mi ez? Kéthektáros kis családi birtok, 1867-es alapokon. 1997 óta mészkőpincéjükben aktívan foglalkoznak az Etyeken hagyományos szőlőfajtákkal. Gáspár Gergely és Vizi Károly készítik a borokat, amik egyelőre csak az ország néhány delikáteszében vagy borbárjában (például a Faluban, a Pláne Borteraszon és a Káli Kapocsban) bukkannak fel, a mikrobirtok Facebook- vagy Insta-oldaláról viszont elérhető az a Google Form, aminek segítségével megrendelhetők. Tiszta garázsborászat-feeling.

Milyen? A Vizi mindhárom pezsgője szót érdemel. A Lunar masszívan eperdzsemes ízű-illatú pinot noir rozét, a Solar blanc de blancs-t (chardonnay) és a Stellar blanc de noir-t (chardonnay és pinot noir) is teljes egészében maguk készítik, mégpedig jó eredménnyel. Ezek alapvetően évjáratos pezsgők, ezt azonban a címkén nem hangsúlyozzák készítőik. Gergely hosszan érleli őket és több etapban degorzsálja. Az általam kóstolt Stellar palack például 35 hónapig érlelődött, a Solar pedig 43 hónapig. Neutrálisabb, vékonyabb pezsgő jó savgerinccel.

Mennyiért? 4500 Ft

Borítókép: Anonym Pince

Oszd meg!