Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hét fontos lépés egy jó eszpresszóhoz: hogyan kóstoljunk kávét?

Van, aki felhörpinti, míg más félóráig szorongatja. Eszpresszóivási tippjeink következnek szakértőnktől!

Részlet az augusztusi magazinból. A teljes cikk a friss lapszámban, ami már az újságírásuknál! Érdekel, milyen a lap? Lapozz bele!

 

1, Lehetőleg vegyük ki a barista kezéből.

01

2, Igyunk (előtte is)!

02_b

 

A minden rendes helyen felszolgált szobahőmérsékletű és nem szénsavas víz arra szolgál, hogy az előző ízeket elfelejtsük. Mivel a kávé vízhajtó hatású, ezért is szükség van a plusz folyadékbevitelre. Ne utólag igyuk!

3, Crema

03_b

Az a szép barna hab a kávé tetején azért van, hogy belekeverjük az italba.

4, Illatoljuk!

04

Akárcsak a pálinkát!

5, Ne hagyjuk kihűlni!

05_b

 

Koppintsunk a megfelelő méretű (reméljük, a barista tudja a dolgát) csészével az asztalra, és kezdjük el kortyolgatni, szürcsölgetni, kóstolgatni. Nem baj, ha hangja van. Figyeljük meg az ízek változását, de ne hagyjuk kihűlni! (Ne higgyünk Kosztolányinak és Rejtő Jenőnek, hogy egy szivarral és egy kávéval túl lehet élni egy éjszakát!)

6, Nagy felületen

06

 

Úgy kóstoljunk, hogy a nyelvünk és a szájpadlásunk minél nagyobb felületén érzékeljünk.

7, Cukrot, könyörgünk, ne!

07_a

 

Az orbitális kérdés: cukor? Nos, azt lehetőleg semmibe. Szakmai közvélekedés szerint kávéba főleg ne. Bár vannak megengedőbb iskolák („hátha valakinek ez hozza ki az ízét” – így Németh János), inkább mégse. Ha nem tudjuk megállni, szigorúan tiszta nádcukorral.

forbes_cover_aug_hq

További tippek és három hazai kávés bástya Győrből, Debrecenből és Szekszárdról a Forbes legfrissebb, 2017. augusztusi számában! Keresd az újságárusoknál!

Oszd meg!