Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Először került magyar étterem a hardcore gasztrorajongók kedvencei közé

Először került be magyarországi étterem a speciális közönségszavazásra alapozó OAD legjobb éttermeinek toplistájába. A Babel Budapest csapata a londoni díszvacsorán is megmutathatta, milyen tojásos galuskát tud. A Borkonyha pedig a legjobb casual helyek közé jutott be.

Először szerepel magyar vendéglátóhely az OAD (Opinionated About Dining) top 100 + European Restaurant 2018 toplistáján. A Március 15. téren található Babel Budapest csapata így egyedüli magyar étteremként kapott meghívást Londonba, a napokban megrendezett OAD-vacsorára. Veres István, az étterem séfje itt tucatnyi külföldi séf mellett mutathatta meg, hogyan képzeli az európai konyha jövőjét – írják az étterem közleményében.

Dolgozik a séf, fotóz az étteremtulajdonos. Magyar galuska és Veres István munkája Londonban 

Veres maga az étterem híres tojásos galuskáját és Hóbort nevű fokhagymás desszertjét tálalta a világ legnagyobb gasztrofanjaiból és a nemzetközi szaksajtóból álló közönségnek, és passzoló magyar borokat is vitt magával.

„Fantasztikus érzés látni, hogy a világ nagyobb foodijai milyen örömmel fogyasztották a bemutatkozó vacsorán a tojásos nokedlinket és a fokhagymás desszertünket” – üzeni a közleményben Hlatky-Schlichter Hubert, a Babel Budapest tulajdonosa.

Közelebbről ez így néz ki. Tavaly a budai Gourmet Fesztiválon street food verzióban is meg lehetett kóstolni

Azt írják, az OAD az egyetlen olyan étteremértékelő rendszer, ami előnyben részesíti az értékelők tapasztaltságát. Minden értékelőt súlypontoz a rendszer aszerint, hogy hány éttermet látogatott meg, és hogy ezek az éttermek hányadik helyet foglalják el az OAD listáján. Bár a rendszer lehetőséget ad bárkinek, hogy részt vegyen az értékelésben, mégis azoknak a pontozása számít igazán, akik szakmailag nagyobb rálátással rendelkeznek. A 2017-es eredmények egy majdnem 175 000 értékelésből alakultak ki, ami több, mint 5700, a programba regisztrált embernek köszönhetünk.

Az OAD top 100+ Restaurant listáján most első a Schloss Schauenstein (Fürstenau, Svájc). A második a Fäviken (Järpen, Svédország), a harmadik helyezett idén Etxabarri (Bizkaia, Spanyolország), a negyedik pedig a párizsi L’Arpège, ahol Veres István is dolgozott karrierje kezdetén.

Az, hogy a Babel ezek közé felkerült, azért is nagy dolog, mert Hlatky-Schlichter étterme a múlt hónapban nem kapta meg a várva várt Michelin-csillagot.

Annak ellenére, hogy januárban a világ egyik legnagyobb presztízzsel bíró boros szaklapja, a brit Decanter Magazine is a Babelnek adta a 2017-es Év Nemzetközi Étterme díjat.

Az OAD a top 100 + European Restaurant 2018-on kívül készített még egy másik, lazább helyekről szóló listát is.

 Top 100+ European Gourmet Casual listába a magyarok közül Sárközi Ákos éttermének, a Michelin-csillagos Borkonyhának sikerült bekerülnie.

Hlatky-Schlichter Hubert gasztrovállalkozó egy másik nagy dobásáról is beszámoltunk nemrég. A világszínvonalú marhahúsokkal és enteriőrrel, az ország egyetlen Kobe-marha forgalmazói engedélyével ő nyitotta meg a Clark Ádám téren a Clark Hotel éttermét, a Beefbar Budapestet. Ugyanitt hamarosan skybart is nyit.

Olvasd el a róla szóló cikkünket!

Gulyás luxushúsból: exkluzív étteremlánc nyit egységet a Clark Hotelben

Oszd meg!