Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Előre menekül a Coca-Cola: videón mutatta be az első, csak papírból készült palackját

A világ egyik legnagyobb műanyagszemét-termelője igyekszik a fenntarthatóság élére állni.

Előre menekül a Coca-Cola: a dán Paboco startuppal együttműködve elkészült az első, 100 százalékban bioalapú és újrahasznosítható papírból álló palack. A cég videót is közzétett, amin bepillantást enged a gyárba.

A dolog szépséghibája, hogy a videón látható prototípusban még mindig van némi műanyag.

Stijn Franssen, a vállalat Kutatás-Fejlesztés csomagolási innovációs menedzsere azt mondta: papírvázból áll az első példány, de még egy vékony műanyag a bélelése. Ugyanakkor maga a műanyag is teljesen újrahasznosított és használat után is újrahasznosítható. A tömeggyártásba már elvileg a műanyag nélküli verzió kerül.

A vállalat közleményében azt írta: 2030-ig minden egyes eladott palackja vagy fémdoboza után összegyűjt és újrahasznosít egyet, ezzel is jelentősen csökkentve az új, nem újrahasznosított csomagolóanyagok használatát, miközben csak 100%-ban újrahasznosítható csomagolóanyagokkal dolgozik.

Nagy váltás ez január óta, amikor a davosi Világgazdasági Fórumon Beatriz Perez, a Coca-Cola fenntarthatóságért felelős vezetője még úgy érvelt:

folytatják a műanyag palackok árusítását, mert a fogyasztókban igény van a műanyag palackokra.

„Az üzlet nem lenne üzlet, ha nem alkalmazkodnánk a fogyasztókhoz” – fogalmazott. A kijelentés főleg annak fényében visszás, hogy a hölgy a fenntarthatóságért felelős igazgatója annak a cégnek, amelyik a világ műanyagszemét-termelésének élbolyában helyezkedik el.

A Coca-Cola nyilván hideget-meleget kapott a konferencia után, különösen, hogy a csúcstalálkozó fókuszában a fenttarthatóság és a környezetvédelem állt, díszvendége pedig Greta Thunberg, világhíres klímaaktivista volt.

 

“Minél messzebbre nézel hátra, annál messzebbre látsz előre.”

Winston Churchill