Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egyre többet futunk és egyre többet költünk rá egy friss kutatás szerint

A magyar hobbifutók átlagosan 15 százalékkal többet költenek a futásra, mint egy évvel ezelőtt, és egyre nagyobb hányaduk, közel egyötödük barátokkal szereti róni a kilométereket – derül ki az NN Biztosító legfrissebb reprezentatív kutatásából. 

Jóval komolyabban gondolunk a futásra mint hobbira, mint akár csak egy évvel ezelőtt – derül ki az NN Biztosító legfrissebb reprezentatív kutatásából*. A legalább heti rendszerességgel futók átlagosan 26,6 ezer forintot költenek évente erre a hobbijukra, ami a sportruházatot illeti, míg 2017-ben átlagosan 23 ezer forintot fordítottak erre a célra a válaszadók. Vagyis egy év alatt mintegy 15 százalékkal költöttek többet futófelszerelésükre a célcsoport tagjai.

Jóval többen használnak már okos- vagy futóórát is: a tavalyi 11 százalék helyett most a válaszadók 20 százaléka mondta, hogy használja valamelyik eszközt futás közben.

Többet, többször

Az anyagi ráfordítás mellett látványosan nőtt a futás iránti elhivatottság is a válaszadók körében. A megkérdezettek 28 százaléka nyilatkozott úgy, hogy sokkal többet fut, és további 27 százalék mondta, hogy többet fut, mint egy évvel ezelőtt. Ezzel szemben csupán 11 százalék mondta, hogy valamivel vagy sokkal kevesebbet futna 2017-hez képest. A felmérésben résztvevők 39 százaléka kétszer, 33 százalékuk pedig háromszor vagy többször fut hetente. Ez a megkérdezettek 43 százalékánál alkalmanként 2 és 5 km közötti szakaszt jelent.

A felmérés kitért arra is, hogy mennyiben térnek el a nők és a férfiak futási szokásai. Eszerint a nők valamennyivel kevesebbszer húznak futócipőt a férfiaknál: a megkérdezett női futók 42 százaléka heti egy futásra vállalkozik, míg a férfiaknál a heti két alkalom a legjellemzőbb (46 százalék). Szintén eltérést mutat a nemek eszközhasználata is: a nők inkább a mobiltelefonra esküsznek (59 százalék), miközben okos- vagy futóórát csak 9 százalékuk használ. Ezzel szemben a férfiak 30 százaléka használja utóbbi két eszköz valamelyikét.

A kutatás szerint a hetente futók körében továbbra is népszerűek a futóversenyek: a megkérdezettek 44 százaléka indult már el legalább egy megmérettetésen, 8 százalékuk pedig rendszeres résztvevője ezeknek az eseményeknek.

A hetente háromszor vagy többször futók ezt is egészen komolyan veszik: 89 százalékuk évente négy vagy több versenyen is próbára teszi a kitartását.

Bár a legtöbben még mindig egyedül futnak (71 százalék), a futók egyre nagyobb hányada, a tavalyi 11 százalék helyett 18 százalék vág neki barátai társaságában a kilométereknek. Ehhez jönnek továbbá azok, akik házastársukkal, párjukkal vagy épp futóközösségük tagjaival indulnak neki az adott távnak – így a társaságban futók immár a megkérdezettek 27 százalékát teszik ki.

A fentieknek megfelelően a szervezők a soron következő, szeptember 9-i Wizzair Budapest Félmaratonra is több mint 10 ezer futót várnak, akik közül majdnem minden ötödik résztvevő százaléka az NN Biztosító által támogatott NN Páros Félmaraton futamban indul majd. A páros félmaraton kapcsolódik ahhoz a kutatási eredményhez is, amely szerint egyre inkább közösségi élményként tekintünk a futásra.

* A 18-59 éves magyar internetezők körében végzett országos reprezentatív kutatás, 1000 fős kiinduló minta – Országos reprezentatív online panel, NN Biztosító – Micra Market Research, 2018. augusztus. Aktualitását a szeptember 9-i Wizzair Budapest Félmaraton és annak NN Páros Félmaraton futama adta, amelyre az NN Biztosító runaddict alkalmazása külön kihívásokat és kedvezményeket kínál a felhasználóknak.

Oszd meg!