Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egy 27 éves tartja a leggyorsabb világutazó rekordját

18 hónap és 26 nap kellett ahhoz, hogy minden országot meglátogasson.

Még, hogy a nagy földrajzi rekordok kora már lejárt! Lehet, hogy nincsenek már feltérképzetlen hegycsúcsok, nem tart izgalomban egy egész kontinenst a távoli sarkkörök felkutatásának lehetősége, de azért még talál az ember megdönteni való rekordokat, ha nagyon akar.

A világutazó Magellán fél évezreddel ezelőtt 3 év hajózással tudta megkerülni a Földet – az út számtalan felfedezést eredményezett, többek között bebizonyítást nyert, hogy a Föld gömbölyű (igazából nem, hanem geoid, de ebbe ne menjünk most bele), megtalálták a Fülöp-szigeteket, kiderült, hogy a rúzs már akkor is létezett arrafelé,  meg az, hogy a benszülöttek nagyon messzire tudnak dobni lándzsával, a tengernagyi szerkó pedig nem lándzsaálló, és térdig érő vízből harcolni nem jó ötlet.

bhutan2

Cassie de Pecol Bhutánban (kép: Cassie de Pecol/forbes.com)

Szerencsére a 27 éves connecticuti Cassie de Pecol kicsit más tervekkel indult Föld körüli útjára. Elhatározta, hogy elsőként fogja a világ összes szuverén (összesen 196) országát végigjárni. 2017 februárjában, alig másfél év alatt sikerült is mindenhová eljutnia, ezzel pedig Guinnes-rekorder lett, mint az első nő, aki a világ összes országában megfordult, ráadásul az előző vállalkozó sebességrekordját is megdöntötte – 18 hónap és 26 nap kellett a mutatványhoz.

Az út közben azért jutott ideje arra is, hogy különböző szervezeteket segítsen. Az Adventurers and Scientists for Conservation számára vízmintákat gyűjtött, egyébként pedig utazó nagykövetként az International Institute of Peace Through Tourism-ot képviselte.  Honnan volt pénze rá? A forbes.com-nak adott interjújában elmondta, hogy a család nagyon támogató volt, ami amerikaiul azt jelenti, hogy a szülők valószínűleg állták a teljes költségét a másfél éves kalandnak (bár az interjú végén említ szponzorokat is), és mindenkit bátorít arra, hogy kövesse nyugodtan az álmait.

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar