Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egy 27 éves tartja a leggyorsabb világutazó rekordját

18 hónap és 26 nap kellett ahhoz, hogy minden országot meglátogasson.

Még, hogy a nagy földrajzi rekordok kora már lejárt! Lehet, hogy nincsenek már feltérképzetlen hegycsúcsok, nem tart izgalomban egy egész kontinenst a távoli sarkkörök felkutatásának lehetősége, de azért még talál az ember megdönteni való rekordokat, ha nagyon akar.

A világutazó Magellán fél évezreddel ezelőtt 3 év hajózással tudta megkerülni a Földet – az út számtalan felfedezést eredményezett, többek között bebizonyítást nyert, hogy a Föld gömbölyű (igazából nem, hanem geoid, de ebbe ne menjünk most bele), megtalálták a Fülöp-szigeteket, kiderült, hogy a rúzs már akkor is létezett arrafelé,  meg az, hogy a benszülöttek nagyon messzire tudnak dobni lándzsával, a tengernagyi szerkó pedig nem lándzsaálló, és térdig érő vízből harcolni nem jó ötlet.

bhutan2

Cassie de Pecol Bhutánban (kép: Cassie de Pecol/forbes.com)

Szerencsére a 27 éves connecticuti Cassie de Pecol kicsit más tervekkel indult Föld körüli útjára. Elhatározta, hogy elsőként fogja a világ összes szuverén (összesen 196) országát végigjárni. 2017 februárjában, alig másfél év alatt sikerült is mindenhová eljutnia, ezzel pedig Guinnes-rekorder lett, mint az első nő, aki a világ összes országában megfordult, ráadásul az előző vállalkozó sebességrekordját is megdöntötte – 18 hónap és 26 nap kellett a mutatványhoz.

Az út közben azért jutott ideje arra is, hogy különböző szervezeteket segítsen. Az Adventurers and Scientists for Conservation számára vízmintákat gyűjtött, egyébként pedig utazó nagykövetként az International Institute of Peace Through Tourism-ot képviselte.  Honnan volt pénze rá? A forbes.com-nak adott interjújában elmondta, hogy a család nagyon támogató volt, ami amerikaiul azt jelenti, hogy a szülők valószínűleg állták a teljes költségét a másfél éves kalandnak (bár az interjú végén említ szponzorokat is), és mindenkit bátorít arra, hogy kövesse nyugodtan az álmait.

Oszd meg!