Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bruce Mars / Unsplash

Dúdolni is elég lesz a Google-nek, hogy felismerje a dalt

Ki ne ismerné a problémát, amikor a lehető legváratlanabb helyzetben eszünkbe jut egy dal, amiről semmi mást nem információnk nincs, csak a dallam a fülünkben. Úgy néz ki, mostmár ez is elég lesz.

A Google új, „hum to search” funkciót vezet be a keresőeszközei közé, amivel megtalálhatjuk a dalt, amit keresünk írja a The Verge. Dúdolhatunk, fütyülhetünk és énekelhetünk is, ha úgy kényelmes, a felismeréshez a gépi tanulás eszközeit használják, azt írják, a beérkező audiót számsorokba konvertálják, ami kvázi lefordítja a dallamot a gépek nyelvére. Ezért a funkció nem csak a vájt fülű, tökéletes dallamot produkáló felhasználóknak működik.

Az iOS-en egyelőre angolul, Androidon pedig 20 másik nyelven is elérhető a funkció. 

Megkérdezhetjük az saját Sirinktől vagy Alexánktól, hogy mi a dal vagy koppintunk az új Mi ez a dal? gombra, az előadásunk után a Google több találatot is fel fog dobni a helyesség valószínűségét feltüntetve. Ezután belehallgatva a dalokba megtalálhatjuk, amit kerestünk.

 

"Hétvégén bármi megtörténhet, szegény dolgozók szoktak is félni, pénteki döntéseink élnek-e még hétfőn"

Kelényi Kolos, Szamos Marcipán