A jó élet

Csillagos séf a konyhádban, elvitel porcelánon, csúcsétterem a Wolton: a második hullámra minden gasztrós dobott valami kreatívat

Bánlaki D. Stella
2020. december 18. 11 perc olvasás

A vendéglátásé az egyik legjobban sújtott piac a covidos időkben, és a hazai top helyek többsége már a tavaszi hullámba sem nyugodott bele: megpróbálták, ami addig csak rémálmaikban jött elő, azaz házhoz szállításba kezdtek. A második hullámra azonban csaknem mindegyikük variált valamit. Finomított a menün, házhoz küldi a séfet is, porcelántálon viszi ki az ételt, felmerészkedik a Netpincérre és a Woltra, vagy pop-up gyorséttermet nyit, holott sosem volt a zsánere. Átnéztük, kinek mire futotta a kreativitásából, és hogy hol mit kínálnak az ünnepekre.

Costes, Costes Downtown

Bár Gerendai Károly óriáskereke sötéten áll most a pesti belvárosban, nemrég még Michelin-kategóriás vacsorának adott helyszínt. Az csak egy alkalom volt, de a tulajdonos már így is félmilliárd forint feletti veszteségét két csúcsétterme most többféle szolgáltatással is próbálja ellensúlyozni.

Az első hullámban a Costesből elegánsan csomagolt portugál-magyar finomságok érkeztek házhoz vákuumban, ezeket kb. 10-20 perces energiabefektetéssel lehetett kész étellé varázsolni. Sőt, választani lehetett, hogy az egyszerűbb (jobban előkészített) vagy a bonyolultabb, több főzést igénylő, kihívást jelentő verziót szeretnénk.

Most két opciót kínál a Michelin-csillagos étterem: vagy ajándékkosarat rendelünk, vagy rögtön egy séfet is hozzá. Előbbiből, tehát kosárból is két opció van. A Karácsonyi kosár 38 900 forint, és a forralt bortól a kocsonyán, portugál hallevesen és kacsacombon át a mézeskalácsig vezet. A Gourmet menü hatfogásos, 19 900 forint, többek között lencsesaláta, tőkehalpürés piquillo paprika és burgundi marha tartozik hozzá.

„A Costesben olyan magas volt a külföldiek aránya, hogy most nincs is értelme kinyitni. A Downtown személyzete viszont most majdnem minden nap megy ki házhoz” – mondja a többségi tulajdonos Gerendai Károly.

A séf, azaz Miguel Rocha Vieira négy-, öt-, hatfogásos menüvel operál a mi konyhánkon, a Costes Downtown honlapján pedig még azt is megnézhetjük, mely napokon szabad.

Akár december 31-én is kirendelhető, szilveszterre ráadásul különleges menüvel készül.

A szolgáltatás 31-57 ezer forint, utóbbihoz már a hat fogáson kívül borpárosítások is járnak.

Laurel Budapest

A Kertész utcai, Hamvas Bélához és hagyományaihoz több szálon is kötődő fine dining étterem elsők között, és talán a legkifinomultabb, elegánsabb verzióban állt rá tavasszal a kiszállításra.

A fiatal séftehetség, Mede Ádám és a cukrász partnere, Ötvös Zsuzsanna stílusosan Silentium névre keresztelte otthonkompatibilis dobozát. Ebből azóta a harmadik felvonás is kifutott.

Jelenleg kizárólag céges megrendelésekre fókuszálnak, de december 22-én és 23-án bárkinek szívesen előkészítik az ebédjét-vacsoráját, ezeket aztán 5-10 perc forrón asztalra tenni (és a hat fogás jelentős része elbír egy-két napot a hűtőben, ha valaki a 24-i, 25-i megpróbáltatások alól szeretne mentesülni). A karácsonyi menüsor két főre 15 000 forint, a 12 fogásos szilveszteri pedig 24 000 (utóbbihoz jár egy 15 ezer forintos, majd az étteremben elkölthető utalvány is).

Az étterem webshopot is indított, itt pezsgők, borok, kávék és könyvek, valamint ezek kombinációi rendelhetők – lévén a hely könyvesbolt és kávézó is egyben.

Zsidai Group

„Ez a házhozszállítási megoldás egy extra intellektuális kérdés nekem, és nagyon sok energiát és erőforrást fordítok rá, egyrészt mert hosszú távú üzleti perspektívát látok benne, másrészt valódi piaci igényt, melyre eddig nem volt megfelelő piaci válasz”

– mondja Zsidai Roy, amikor 2020 telén belevág a kiszállításba. Szerinte ez „kicsit olyan, mint a kétezres évek második fele, amikor a gasztroforradalom kezdett beindulni”, és megjegyzi, az ezzel kapcsolatos kísérletezésben a nyugati országok sem járnak előrébb nálunk.

A tavaszi járványhullámban a csoporthoz tartozó, többségükben a Várban székelő éttermek, így a Pierrot, a Spíler, a 21, a Pest-Buda vagy a Baltazár javarészt zárva voltak. A Jamie’s Italian elsőként indította a kiszállítást, a most működő Jamie’s Diner lényegében a márka virtuális verziója némi étlapvariáció után.

A télre viszont önálló márkaként útjára indult a Zsidai Home is. Rövidített étlapról lehet klasszikus, magyaros fogásokat rendelni, amelyeket otthon, magunknak kell nagyon egyszerű és gyors lépésekkel elkészíteni. A leírásokhoz egy-egy Youtube-videó is tartozik, ezeken Zsidai Roy maga mutatja meg, hogyan érdemes befejezni otthon a fogásokat, amelyek többsége 3900-5700 forint között mozog és még két főnek is igazán kiadós. A rib-eye steak kacsazsírban sült burgonyával és salsával a legdrágább fogás, 12 880 forint.

A Zsidai megoldásának nagy előnye, hogy nem feltételezi, hogy a vásárló a csomagja megérkezése után azonnal nekilát a főzésnek és az evésnek, minden ételnél garantálják, hogy az öt napig megőrzi minőségét.

Zsidai Roy szerint ez így fenntarthatóbb, gazdaságosabb a vásárlónak és az étteremnek is. A verzió kompatibilis a karácsonyi menüsoraikkal is, amit 22-én és 23-án szállítanak ki, és 7980-9400 forint közé lőtték be őket (két fogás két főre).

Textúra, Borkonyha

Sárközi „Konyhafőnök” Ákos – aki a hónapban indult Netpincér élelmiszerbolt-szolgáltatásához is adta az arcát – éttermeivel szintén sokat pihent idén.

A Michelin-csillagos Borkonyha tavasszal aludt, szeptember közepén nyitott újra. Kistestvére, a bisztrósabb Textura tavasszal másfél hónapra bezárt, májusban már elviteles ebédjük rendelhető volt saját weboldalukon, hó végén nyitották a teraszt, és vasárnapra is kibővítették nyitvatartásukat. Nyár közepére, az akkor már teljeskörűen funkcionáló, kétéves Textura forgalma újra megközelíthette az egy évvel korábbit.

Egy éve még hihetetlennek tűnt volna, ma már nem az: a Textura Étterem fent van a Wolton és a Netpincéren is,

heti hat napon rendelhetők vagy helyből haza vihetők gyönyörű fogásai (nem teszteltük, de egyértelműen megtennék).

A karácsonyi menüsorukat – ami nem fix, hanem magunknak válogatós – december 24-én délelőtt személyesen a séfektől lehet átvenni, egy pohár pezsgő vagy kávé mellett. Ezen kívül tortarendeléseket is folyamatosan felvesznek.

A Borkonyha emellett egy olyan ajándékcsomagot rakott össze, amit minőségromlás nélkül tud biztosítani: zakuszka, rilette, terrine, tojáslikőr, bonbon és egyebek, külön-külön vagy csomagban is (16 900 – 24 911 forint) megvásárolhatók.

Salt

2019 legfelkapottabb hazai étterme a Covid ellenére meg tudta őrizni jó hírét, egyedi arculatát, vendégkörét. Persze a bevételeit nem.

Már tavasszal, egy héttel a kényszerű bezárás után virtuális delit nyitottak, saját mangalicasonkájuk, vajuk, ó és kovászos kenyerük (nem tudok még egy kenyeret, aminek így roppanna a héja) híre bejárta a gasztroszcénát. Jól is fogyott, de még így is csak egy képletes összeget hozott, jó, ha az alapanyagokat fedezte.

A második hullám alatt bővítették a Salt Deli kínálatát és az étterem bolttá alakult. Cukrászuk, a fiatal tehetség, Dusha Csenge olivás-csokis kenyere és fahéjas fonata is bekerült a kínálatba, illetve a tulajdonos család tagjának, Lefkovics Leának (Babo Bakes) házi babkája is. Ezenkívül helyben dzsúzokat és borokat, pezsgőket is árulnak. Spéci karácsonyi dobozukba (16 500 forint) szagos mügés tojáslikőr, kacsamáj pástétom, szilvalekvár és kétféle bejgli kerül – ezekből már mindet előre eladták. De Tóth Szilárd séf még házhoz rendelhető, ötfogásos meglepetésmenüt ígér.

Olimpia

A legcsendesebb budapesti fine dining étterem, az Olimpia lapított az év jelentős részében, márciustól júniusig zárva tartott. A második hullámban viszont a hatfős csapat, Ádám Csabával az élen, kifőzdévé (ők hívják így) lényegült át. Októbertől elviteles napi menüt kínálnak, sőt, azóta a kiszállítást is megoldották, ha valaki nem maga menne el az ebédjéért. 2 fogás 3650 forinttól, 3 fogás 3800 forinttól. Rendelni telefonon lehet. Spéci karácsonyi kínálatuk is van, nyolc fogás tokaji aszúval összesen 20 990 forintért (12.19-ig rendelhető).

Napi 60 adag a kapacitásuk, a vaskos törzsvendég-körére épülő étterem úgy számol, hogy ezzel akár áprilisig is kihúzhatja, ha kell, bár szűkösen.

Arany Kaviár

Munkatársai már a tavaszi hullámban is elegánsan jelentek meg az ember háza előtt, ha az a honlapjukra feltöltött menüjükről fogásokat válogatott magának. És lényegében a lebomló csomagolásukban, a saját ebédlőasztalomon is tudták hozni közel azt, amit az éttermi porcelánon is elvárna az ember. De ha már porcelán:

Nyíri Szása karácsonyi előételválogatását már porcelánnal együtt is meg lehet rendeli (29 900 forint), hogy tálalni se kelljen.

Továbbra is vannak kaviárkóstolóik (59 900 forint ötször 10 gramm), a la carte kínálat, a bisztrósabb (kiszállítás kompatibilisabb) ételeikre pedig rányomták kistestvérük, a Belvárosi Piacon alvó Moszkva Tér logóját. Kétfős karácsonyi ízelítőcsomagjuk 30 000 forintról indul.

Stand, Stand25

A Forbes decemberi címlaposai, Széll Tamás és Szulló Szabina sem pihennek. Bár Michelin-csillagos éttermük, a Stand zárva, a bisztrósabb Stand25-ből kétféle módon is lehet rendelni. Vagy teljesen elkészítve, melegen kérjük az ételt, vagy pedig hidegen, ez esetben Széll Tamás instrukciói alapján magunknak kell befejezni a fogásokat. Szabina és Tamás díszdobozos 3 fogásos ünnepi menüje 2 főre 27 500 forint, illetve a fogásokat egyesével is összeválogathatjuk magunknak. Rendelés december 21-ig, átvétel december 23-án.

Ahogy Széll Tamás a címlapinterjúnkban mondta: korábban ellenezte az elvitelt, „mert kizökkent a szervizből”, és mert „degradáló egy jól elkészített, míves ételhez”. Ma viszont már úgy gondolja, hogy az elviteles opció a korlátozások feloldása után is megmarad náluk.

Rosenstein

A kultikus, magyar és zsidó konyhára építő Rosenstein szintén kihagyta a bizniszből a kiszállítós oldalakat és cégeket, inkább kocsiba ültette saját dolgozóit, és villámgyorsan felépített egy önálló márkát Házhoz megy a Rosenstein néven. Részben ezért náluk az átlagnál drágább, 1800 forint a szállítási díj, és minimális rendelési érték is van, 4500 forint (12 000 forintos vásárlás felett a kiszállítás ingyenes).

A kiszállításra Facebook-oldal is született, ahol a klasszikus, állandó fogások mellett a napi és a szezonális, pl. ünnepi menüt is követni lehet. Hogy felpörgessék a bizniszt, a legutóbbi hétvégén egy VIII. kerületi parkolóban egy pop-up fast food drive in-t is felhúztak RosenDrive címén, magyarul kiálltak burgereikkel, burritóikkal.

Nem találtál kedvedre valót? A december 30-án megjelenő Forbesban (2021. januári lapszám) még több rendelős helyről olvashatsz!

A fotókat az éttermek Facebook-oldaláról vettük. Nyitókép: Stand25.