Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Budapest egyik legjobb görög gíroszosa szerint Görögország nem a gíroszról szól

Van az országban néhány autentikus görög hely, amit Magyarországra települt első-, másod- vagy harmadgenerációs görögök alapítottak. Csakis otthoni receptúrákkal és otthoni fűszerekkel dolgoznak.

Most jelent meg a szeptemberi magazin, címlapon a Gerbeaud-val, belül a legnagyobb magyar családi vállalkozásokkal, a Jó élet rovatban pedig – sok más mellett – egy csokor igazi görög étteremmel.

forbes_cover_szept_hq

Bemutattuk

  • a pesti és óbudai Gyradikót,
  • az újlipótvárosi Kyrost,
  • a Corvin-negyed szélén megbújó Gyrost, és
  • egy szolnoki egységet (Hellasz Taverna), amiről a helyieken túl tényleg csak a görög konyha rajongói hallottak.

Egy nagy kedvencünk viszont kimaradt a lapból, ez pedig Papazoglu Dimitrisz aprócska ételbárja.

A KERKYRA

„Jártál már nálunk? Nem? Tessék, egy kis kóstoló!” – így köszönti az újonnan betérő vendégeket Papazoglu Dimitrisz, alias Dimi (41), a Kerkyra egyik tulajdonosa. A hely pörög, csak úgy, mint a roppant filigrán és karakán Dimi, a nyitástól – de már 1-2 órával azt megelőzően – nincs megállás egészen a zárásig. Az üzlet első évfordulóján féláron árulták a gíroszt pitában, volt, aki másfél óráig állt sorba. Azóta eltelt még négy esztendő, és előfordul, hogy a zárás előtt érkező utolsó egy-két embernek már csak a szerencséjén múlik, hogy étellel vagy üres kézzel távozik a VI. kerületi Eötvös és Szófia utca sarkán álló ételbárból.

gyros
Dimi bárjában hely szűkében a sétagírosz a specialitás. Ezért viszont sokan sorakoznak

„Az elején volt, hogy pár ezer forintos bevétellel zártunk, és két éven keresztül minden napot mindketten végigdolgoztunk Elivel.” (Costopulos Elefteria Dimi párja és tulajdonostársa.) Ma három alkalmazottjuk van, több a szabadidejük és a vevőjük is, akiket ugyanabból az aprócska, hellén motívumokkal díszített üzletből szolgálnak ki. Pár bárszék teszi lehetővé a helyben fogyasztást annak, aki nem a sétagírosz opciót választja.

A legtöbb kritika is ezért éri őket – Dimi szerint ezer véleményből általában olyan tizenöt a negatív –, a hely szűkösségére, illetve a hosszabb várakozási időre szoktak panaszkodni. „Természetesen tisztában vagyunk a helyzettel, de nem hagyhatjuk, hogy bárki szerényebb minőségű étellel távozzon, mert esetleg a nagy pörgésben nem sült meg rendesen a hús. Ennek idő kell, és mi mindig a legjobbra törekszünk. A nap utolsó vendégének is éppen azt a minőséget kell kapnia, mint az elsőnek” – mondja, s hogy ezt a fogyasztók többsége értékeli, azt egyrészt a Tripadvisortól nemrég elnyert excellence certificate (kiválósági tanúsítvány) jelzi, meg az olyan hűséges törzsvevők, akik éljenek bár több száz kilométerre a fővárostól, ha Budapesten járnak, állítólag mindig ellátogatnak a Kerkyrába.

Dimi és csapata pedig mindenkiért odateszi magát.

„Magadat adod el a pultban, itt nincs olyan, hogy rossz napod van.”

Mosolyognak, viccelnek, a sorban állókat szórakoztatják, miközben Elivel görögül kommunikálnak a háttérben. Az otthonról hozott mentalitás minden másodpercben érződik – Dimi és Eli görög felmenőkkel bírnak, de már Magyarországon nevelkedtek, ahogy sokan a 40-es évek végén kitört polgárháború következményeként –, egy-egy hangos szó itt nem a vita jele.

Ami az alapanyagokat illeti, természetesen itt is a saját húzású (értsd: nyársra húzású) és egyedi fűszerezésű gíroszon van a hangsúly. Minden nap a csirkecombfilé ízesítésével kezdődik. A rutin szerint Dimi egy napra elegendő húst készít elő, ahogy a dzadzíkit – amelyből több, mint 30 kiló elfogy naponta – és a többi salátát is naprakészen állítja elő.

A csavart gírosz pita itt az igazán kedvenc, ez az előtte megízlelhető kencéktől lesz igazán egyedi. A krémes dzadzíki, a pikáns, fetából készült sajtkrém és a répasaláta csodásan keveredik a hússal, hagymával, paradicsommal és a szintén frissen sült hasábburgonyával. A kerek pitatésztát Görögországból hozzák, tekerés előtt fűszerezik, és a sütőlapon kicsit megsütik. A hely további specialitásai a szuvláki (nyársra tűzött sülthús), illetve a biftéki (húspogácsa), valamint ezek tálban kínált, meglehetősen kiadós formái. (Vegetáriánusoknak ugyanez grillsajttal.)

A jövőbeli tervekről és ötletekről beszélgetve Dimi azzal kezdi: „Görögország nem a gíroszról szól”. Álmodozik egy hosszabb étlapról, de az alapokon nem akar változtatni:

„jót kell adni jó áron, és szeretettel kell csinálni, nem lehet másképp”.

  • Mennyibe kerül egy gírosz pitában: 850 Ft
  • Epsa (többféle ízű üdítő): 390 Ft/doboz
  • Kapacitás: 6 fő
  • Befektetés: 3,5 millió forint
  • Forgalom (2016): 22 millió forint

 

Olvasnál még több görög étteremről? A szeptember Forbes-ban négy további sztorit találsz!

 

 

 

 

Oszd meg!