Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar a világ egyik legjobb bora, több díjat is elhoztak a rangos versenyről a hazai borászok

A világ ötven legjobb bora közé került a St. Andrea 2017-es egri bikavére: elnyerte a Best in Show díjat az egyik legrangosabb borverseny, a Decanter World Wine Awards idei megmérettetésén.

A nemzetközi borversenyre idén rekordszámú, több mint 18 ezer tétel érkezett 56 országból, és a bírálók két héten keresztül kóstolgatták őket. A szervezők összesen 50 Best in Show, 179 platina és 635 aranyérmet osztottak ki.

Mind a 92 benevezett magyar bor kapott valamilyen díjat.

Míg tavaly egy Best in Show, öt platina és tizenkét arany minősítést hoztak el a magyarországi borászatok, idén egy Best in Show, négy platina és tizenöt aranyat nyertek el, továbbá 40 ezüstöt és 32 bronz minősítést.

A rangos versenyen az egri St. Andrea Nagy-Eged dűlő Grand Superior 2017-es egri bikavér bora 97 pontot elérve Best in show díjat nyert, és így bekerült a világ 50 legjobb bora közé.

„Isten a világ egyik legjobb helyére, az egri borvidékre helyezett minket”– reagált a díjra a borászat Facebook-oldalán ifj. Lőrincz György.

„Márai Sándor már a 40-es években egy lapon említette Egert a toszkán és burgundi régiókkal, és mostanra pedig a világ legrangosabb borversenyének ítészei is ugyanígy gondolják. Áldott ez a hely a hűvös klímájával, a vulkanikus talajával és az évezredes szőlőkultúrájával, melynek csodálatos dűlői egyedi borkarakterek szülőhelye.”

Két hét vakkóstolás

Platinaérmet négy tokaji borászat nyert: a Patricius Borház 2017-es 6 puttonyos aszúja, a Grand Tokaj 2014-es 5 puttonyos aszúja és 2013-as Eszenciája, valamint a Juliet Victor birtok 2017-es 6 puttonyos aszúja.
A somlói Kreinbacher Birtok, amely hetedik éve szerepel pezsgőivel az éremlistán, Prestige Brut pezsgője mellett a Furmint Selection 2017 tétellel is aranyat hozott el, ez az eddigi legjobb eredményük borral. A birtok két ezüstérmét a Brut Classic és a Hárslevelű Selection 2017 kapta, a Rosé Brut pedig bronzot ért.

A somlói Kreinbacher történetét címlapsztoriban írtuk meg idén márciusban.


A Decanter World Wine Awards versenyén a tételek elbírálásához csaknem 170 elismert szakértő gyűlt össze Londonban, a két hétig tartó vakkóstolón 44 Master of Wine és 11 Master Sommelier is pontozott. A borokat a megszokott, 100 pontos skálán értékelték.

A szigorú zsűrizés során aranyérmet kizárólag 95 pont felett adtak, majd az aranyérmeseket újrakóstolva választották ki a platinummal jutalmazott tételeket.

Kéznél volt: UNESCO-épület tetején terjeszkedik a St. Andrea

Borítókép: Lőrincz Andrea, ifj. Lőrincz György és Lőrincz György forrás: a St. Andrea Facebook-oldala // Korsós Viktor

Oszd meg!