Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Lyman Hansel Gerona / Unsplash

Bevállalnál napi két repülőutat, hogy időben beérj a munkahelyedre?

Curt von Badinski, egy San Fransiscó-i techcég társalapítója és technológiai vezetője napi hat órát ingázik otthona és munkahelye között – főleg repülővel. Egy átlagos napjáról készített rövid videót a BBC.

A mechatronikai mérnök von Badinski Los Angeles mellett, Burbankban él családjával. Munkanapokon pontban 5 órakor hagyja el a családi házat: autóba ül, és 15 perc múlva már le is parkol a Bob Hope Burbank reptéren. A rövid autóutat egy 90 perces (568 kilométeres) repülőút követi, Oaklandban száll le, amit újabb autózás követ munkahelyére.

Von Badinski ingázásához a kaliforniai Surf Air légitársaságot használja, akik havi fix díjért cserébe korlátlanul reptetik előfizetőiket egyhajtóműves kisgépeikkel.

A burbanki mérnök havi 2300 dollárt fizet az oda-vissza reptetésekért,

az ár magában foglal egy előzetes, általános átvilágítást, tehát kihagyhatja a biztonsági procedúrákat, néhány perccel a parkolás után már gépre is szállhat. A repülőn 8 férőhely van utasok számára, jellemzően hozzá hasonló startupperek és tőkebefektetők utaznak. Pontosabban dolgoznak, a munkát ugyanis legtöbbször már a gépen megkezdik az utasok.

Von Badinski (BBC)

Von Badinski – Forrás: BBC

Általában 8:30 körül ér be munkahelyére, délután ötig dolgozik. A gépe 19:15-kor indul vissza Oaklandből, valamivel este 9 után szokott hazaérni burbanki hiába. Összesen naponta körülbelül 6 órája megy el utazásra, ami ha magyar mércével soknak is tűnik, az Egyesült Államokban korántsem olyan ritka.

Más kérdés, hogy von Badinski életvitele nem kis ökológiai lábnyommal jár – lelkiismeretét azzal nyugtatja, hogy San Fransiscóban plug-in hibrid autóval közlekedik.

Von Badinski egyébként egy Motiv nevű startup CTO-ja és társalapítója, olyan gyűrűket gyártanak, amik nyomon követik használójuk aktivitását és alvási szokásait.

A BBC videója von Badinskiről itt nézhető meg.

Borítókép: Lyman Hansel Gerona / Unsplash

Oszd meg!