Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bakancslista: egy magyar is akad a legjobb történelmi kávéházak listáján

14 kihagyhatatlan kávézó, ahol még ebben az életben muszáj bedobnod egy feketét, már csak a hely hangulata miatt. A Telegraph friss toplistájára egy magyar hely is felkerült. 

A brit napilap stábja kifejezetten a történelmi, nagy múltú kávézókat pásztázta végig a világon, ez alapján készítették el 14 elemű toplistájukat. Íme a – szerintük – legjobbak:

 1. Antico Caffé Greco, Róma, Via dei Condotti

Az 1760-ban nyílt kávéházban elég sokan megfordultak a múlt századok irodalmi nagyságai közül: Keats, Goethe, Byron, Shelley vagy a 18. századi velencei kalandor és író Casanova is. Manapság turisták tömegei szürcsölik a feketét Róma egyik legnagyszerűbb kávézójának sokat megélt falai között.

 2. Café de la Paix, Párizs, Place de l’Opéra

A párizsi Opera melletti sarkon álló kávéházat ugyanúgy Charles Garnier tervezte, mint az Operát. Az 1914-ig tartó boldog békeidőkben (Belle Époque) megfordult itt Maupassant, Émile Zola és a cári orosz balett legendás igazgatója, Szergej Gyagilev is. Ma mindenkinek a fantáziájára van bízva, hogy elképzelje, miként üldögéltek a korinthoszi oszlopok között, az árkádok alatt.

3. Caffé Florian, Velence, Szent Márk tér

Az ilyen helyekre írják az útikönyvek, hogy igazi ékszerdoboz, különösen a pazarul díszített belső tere miatt. 1720-ban nyitott meg, állítólag forradalmakat terveltek ki az asztalainál, ahol ma turisták tömegei ejtőznek. Eleve nem tartozik az olcsó helyek közé, de a számla még zenei felárat is tartalmazhat (per fő), amikor épp zenekar muzsikál a téren. Jobban megéri inkább hátrébb húzódni a bársony bárszékekre, ahol bárpult-tarifával és nem asztali tarifával számolnak.

4. Café Tomaselli, Salzburg, Alter Markt

A város legöregebb (1705-ben alapított) kávéháza, pár lépésre a katedrálistól. Hajdanán Mozart patronálta a helyet, amelynek márvány asztalkái körül ma is szmokingos pincérek sürögnek. A klasszikus osztrák sütemények mellé természetesen friss újságok is járnak.

5. Grand Café, Oszló, Karl Johans-kapu

Ez az a hely, ahol Ibsen és Munch legendásan összezördült – mindkettejük látható az egyik falfestményen sok más művésznagyság portréja mellett az 1890-es évekből. A hely ma is úgy néz ki (faborítású falak, bronz szerelvények), mint amikor Ibsen minden nap ide járt, hogy elfogyassza szokásos ebédjét. Szendvics, sör és snapsz.

 6. Les Deux Magots, Párizs, Place Saint-Germain de Prés

A belső térben (évtizedek óta változatlan art deco enteriőr) elhelyezett két kínai szoborról elnevezett kávézóban olyan hírességek fordultak meg a közelmúltban, mint Umberto Eco, Alberto Moravia és Jorge Luis Borges. Az 1875-ben alapított kávézó a múlt század húszas éveiben élte fénykorát, amikor is Picasso állítólag itt álmodta meg a kubizmust, és Hemingway is beugrott néha. Később Jean Paul Sartre és Simon de Beauvoir is dolgozott itt, mindketten eszement dohányosok voltak.

 7. Café Central, Bécs, Herrengasse

Ez a hely például Trockijról, Freudról és Leninről híres, de kávézott itt Adolf Hitler is. Manapság türelmesnek kell lenni, ha valaki be akar jutni, és inkább csodálatra, mint szeretetre méltó hely.

 8. Café a la Brasileira, Lisszabon, R. Garrett

Az óváros egyik legöregebb kávézója, az első, amelyik bica-t, az erős presszó helyi megfelelőjét kínálta. Az arany és zöld homlokzatot 1922-ben tervezték újra, art deco stílusban.

 9. Pedrocchi Café, Padova, Via VIII Febbraio

Ahogy Európa sok más legendás kávéházát, ezt is az egyetem szomszédságában alapították, 1831-ban. Színhelye volt a Habsburg uralom elleni felkeléseknek, és népszerű volt a mindenkori politikusok, művészek körében.

 10. Gerbeaud Kávéház, Budapest, Vörösmarty tér

A lista szívünknek legkedvesebb eleme, aligha kell bemutatni. 1858 óta áll Pest központjában, egy olyan városban, ahol a Telegraph szerint volt idő, hogy 500 kávéház működött. A névadó Gerbeaud-család olyan klasszikusokat talált fel, mint a konyakos meggy, meg természetesen a zserbó szelet.

 11. Café Comercial, Madrid, Glorieta de Bilbao

Az 1887-ben nyitott, egykor a városi értelmiség krémjét vonzó madridi kávéház összetétele ma vegyes. Hivatalnokok, írók, munka nélküli színészek és persze turisták üldögélnek a tejes kávék és tortillás tányérok felett.

12. Café Procope, Párizs, Rue de l’Ancienne Comédie

A hely, ahol már Voltaire is vitázott kortársaival (1686-ban alapították) 200 éven át a francia intellektuális élet egyik központja volt, ma háromszintes múzeum-étterem. Nagyjából őrzi az eredeti berendezést (kristálycsillárok, tükrök), ami a maga korában abszolút kiemelkedett pompájával, és csupa régi emlékről árulkodik.

 13. Café Franz Kafka, Prága, Siroká

Nem csak Kafka járt ide, hanem Albert Einstein is, amikor Prágában tanított. Füstüveg ablakok, sötét faborítású bokszok, a falon számtalan Kafka-portré, az étlapon rétes. Közvetlenül a zsidó temető mellett.

 14. Café Iruña, Pamplona, Plaza del Castillo

A bikafuttatásairól híres spanyol városban ez volt Ernest Hemingway kedvenc helye. A szelleme ma is ott van, meg egy róla mintázott jókora bronz szobor.

Oszd meg!