Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

monaco

Az ország, ahol a lakosság egyharmada milliomos

Monaco 38300 lakosából 12261 milliomos, a Knight Frank Wealth Report 2019-es felmérése szerint. Az ország a külföldi befektetők adóparadicsoma, mivel személyi jövedelemadó nincs, a társasági adó pedig alacsony. A világ második legkisebb államában a szegénység ismeretlen fogalom.

Az ultragazdagok játszóterének is nevezett miniállamban a lakosság 32 százaléka milliomos. „A turizmusból származó jövedelmeket és egyéb állami nyereségeket a kormány visszaforgatja a közösségbe, hogy fejlesszék az életminőséget. A fő cél az, hogy még több gazdagot csábítsanak az országba, és ösztönözzék őket az ingatlanok vásárlására” – mondta a Business Insidernek Karyn Adams, a non-profit The Borgen Project tagja.

„Ezek a fejlesztések ugyan főleg a gazdag külföldiek csalogatására vannak, azonban a helyi lakosok is jól járnak velük. A büszke szuverén miniállamban egyáltalán nincs szegénység” – tette hozzá Adams, aki szervezetével a globális szegénység ellen küzd.

Monaco már hosszú ideje a szupergazdagok célpontja, főleg a kedvező adózás miatt, mivel személyi jövedelemadó nincs.

Az ország népszerűségének a kedvező mediterrán éghajlat is kedvez, valamint az olyan hívós események, mint a Formula 1-es monacói nagydíj, vagy a Monaco Yacht Show.

A városállam árai alkalmazkodnak az ország busás bevételeihez. Egy pici, egyágyas monacói lakásért legkevesebb 1,6 millió dollárt (452 millió forint) kell fizetni – mondta el Alexander Kraft, a luxusingatlanokkal foglalkozó Sotheby’s International Realty France-Monaco igazgatója.

A normál lakásokért 2,2 millió és 22,3 millió dollárt kérnek el, de mint Kraft elmondta, a legdrágább penthouse akár több mint 55 millió dollárba is kerülhet.

fotó: Simon Moore // Unsplash

 

Oszd meg!