Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az Operaház, ahogy még sohasem láttuk

Ybl Miklós mesterműve építésének idején a korszak német és olasz operaházainak építészeti szintézisét, vagyis a 19. század második felének világszínvonalát jelentette. Hasonló épület ráadásul egy sem maradt a régióban, amelyet ne sújtott volna bombázás vagy tűzvész. Réthey-Prikkel Tamás fotográfus olyan állapotában mutatja be az épületet, ahogyan csak kevesen láthatják – és sok kis részlet már sosem lesz úgy látható, ahogy ezeken a képeken.

135 éve annak, hogy ünnepélyes keretek között átadták a budapestieknek Ybl Miklós mesterművét. A tervező bravúrosan bánt a rendelkezésre álló szűk telek adottságaival – bár fel sem tűnik, de az épület egy tízemeletes panellel azonos magasságú –, de emellett a látványban harmonikus belső teret hozott létre. Pontosan kidolgozták a nézőtér akusztikáját és itt alkalmaztak először hidraulikus színpadtechnikát.

Az elmúlt évtizedekben természetesen többször modernizálták a belső tereket, de egyre távolabb kerültek az eredeti tervektől, így az említett építészeti-akusztikai egység megbomlott. Az ígéretek szerint – többszöri csúszás után – 2021-re elkészülő felújítás célja, hogy az épületet megszabadítva a rárakódott rétegektől, ismét a korhű állapotba állítsák helyre a – Művészetek Palotáját is tervező – ZDA – Zoboki Építésziroda tervei alapján. Az épületet Réthey-Prikkel Tamás fotózta végig, akinek a hamburgi Elbphilharmonie épületéről készített sorozatát korábban közöltük.

Alakul

kép 1 / 17

Az elmúlt évtizedek átalakításai alaposan megbontották az eredetileg nagyon egységes, neoreneszánsz palota összképét. A falat vörösre festették, a székeket és a kárpitokat szintén vörösre cserélték, betemették a zenekari árkot és megemelték a nézőteret. Emiatt nemcsak az összkép, hanem a nézőtér akusztikája is drasztikusan átalakult. A legfontosabb cél, hogy az épületet megtisztítva visszatérjenek a gyökerekhez, Ybl terveihez.

Íme egy magyar fotós csodálatos felvételei a hamburgi Elbphilharmonie épületéről

Oszd meg!