Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az éj leple leszáll a budapesti olimpiára

Erős kampányba kezdett a 2024-es budapesti olimpia ún. pályázati csapata, az óriásplakát-kampányuk mellett a Facebook oldalukon is egyre több képet, látványtervet hoznak nyilvánosságra. Az olimpiát annak ellenére népszerűsítik, hogy a pályázat mögé teljes mellszélességgel beálló kormány nem akar arról népszavazást kiírni – a kampányra azért van mégis szükség, mert fontos szempont, hogy a rendezés mögött van-e társadalmi támogatottság.

A nemrég nyilvánosságra hozott tervek között amúgy újdonság, hogy mégsem a csepeli szigetcsúcs lenne a fő helyszín, hanem a Közvágóhíd mögötti telken épülne meg a központi stadion és az olimpiai falu. Alábbit láthatjuk az esti látványterven is. A nyertes pályázat esetén alaposan megváltozhat a főváros déli része, a Soroksári út mellett felhúzandó falu később lakóparkként üzemelne tovább, alapvetően formálná át ezt a részt, nem is beszélve a Csepelen átvezető hidakkal kiépülő újabb, körgyűrű részről. A másik oldalon pedig a Forbes milliárdoslistáján is szereplő Garancsi István építhet 120 méter magas toronyházat, mely köré egy újabb dél-budai városközpontot is felhúznának – 30-40 ezer embernek építenek itt lakásokat és irodákat.

bom_2024

A budapesti olimpiának alapvetően két fő helyszíne lenne, a fenti képen látható a Duna zóna, emellett a “Hősök zónában” is számtalan versenyszám kapna helyett, hátérül a budapesti belváros szolgálhat (a Parlament, a Hősök tere vagy a Várkert bazár). Természetesen az olimpiáig elkészül az új Puskás stadion is, ennek környéke így nézhet majd ki este.

bom_2024_este_02

 

 

Oszd meg!