Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Garancsi 1 milliárdot ad, és építheti is toronyházát a Duna partra

A városfejlesztési bizottság leszavazta, a fővárosi képviselőket ez nem érdekli: 120 méteres toronyház épülhet a Kopaszi gát mellé a Duna partra. 

Ahogy arról beszámoltunk, a milliárdos Garancsi István érdekeltségébe tartozó Propery Market Kft. hatalmas ingatlanfejlesztési tervének egyike eleme egy, a Kopaszi gátra épülő 120 méteres – a kerületi viszonyokhoz képest nyugodtan mondhatjuk, hogy – felhőkarcoló lenne. A tervet sem a főváros városfejlesztési bizottsága, sem pedig  a világörökség részét képező budapesti panoráma felett “örködő” nemzetközi szerv, az Icomos nem támogatta. A fővárosi képviselők azonban igen. A szakmai szervek nem meszelték el alapból az ötletet, az Icomos például azt javasolta, helyezzék át az épületet.

kopaszi

A jelenleg hatályos rendezési tervekben 65 méternél magasabb épületet nem lehetne felhúzni, Garancsiék azonban vállalták, hogy 1 milliárd forintnak megfelelő összegért különböző fejlesztéseket készítenek elő és visznek véghez. Így például megálmodják, a budai fonodó villamoshálózat hogyan köthetné be a városba a 350 milliárdos beruházással 30-40 ezer embernek lakást adó új budai városrészt, valamint csomópontot, bicikliutakat is építenének. Az itt átadni tervezett irodák és lakások vételárát mindkettő csak emelné – két legyet ütnek egy csapásra.

A kormánypárti képviselők tehát megszavazták: a 20. leggazdagabb magyar építhet 120 méteres toronyházat oda, ahova az eddigi szabályok szerint más 65 méternél magasabb épületet nem húzhatna fel.

Kérdés, számoltak-e azzal mit jelent a városrésznek, hogy 30-40 ezer új ember költözhet be? A XI. kerület fideszes polgármestere szerint átgondolták, milyen “városszerkezeti hatásai” lehetnek a beruházásnak, Hoffmann Tamás támogatja a beruházást. Az ellenzéki képviselők szerint ez nem igaz. A városrendezési szabályzat módosítását így is elfogadták a képviselők, vagyis elvileg zöld az út a miniszterelnökkel is jó személyes kapcsolatot ápoló Garancsi előtt, hogy az állami Eximbank által is megtámogatott projektet elkezdjék.

Garancsi vagyongyarapodásában nagy szerepe volt annak az elmúlt években, hogy bizonyos jogszabályok az érdekeltségében lévő vagy került cégeknek kedveztek, így online kasszákat gyártó cége is jól fut, de a közterületi hirdetési piacon is tarolhat a birtokába került ESMA, nem beszélve a Market Építőről, mely több állami megbízást is kapott az elmúlt két évben. Vagyonát a magyar Forbes legutóbb 45,8 milliárdra taksálta.

Oszd meg!