Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Bruce Mars // Unsplash

Az egyedüllét a munkádra is jó hatással lehet – 4 módszer, hogy hasznossá tedd az énidőt

A munka alapesetben szociális tevékenység, a csapatmunka pedig alapvető módja a pozitív munkaélménynek. Azonban vannak más utak is. Legyél akár introvertált, akár extrovertált, a közös együtt dolgozás egy idő után csökkentheti a hatékonyságot. Ilyenkor lép színre a hasznos énidő.

A csapatmunka működik, ez nem vitás. Napjainkban sokkal komplexebb és bonyolultabb problémákkal kell szembenéznünk, és a több szem többet lát elve jól működik a megoldás megtalálása során. A csapatmunka akkor sem csodaszer. A minőségi énidő abban is segítségedre lehet, hogy a jövőben másokkal is jobban együtt tudj működni. Az amerikai Forbes négy módszert szedett össze, amivel hasznossá teheted ezt.

1. Magány vs. egyedüllét. Találd meg a különbséget!

Először is tisztázd magadban, hogy nagy különbség van az egyedüllét és a magány között. Az ember társas lény, azonban fontos, hogy emlékeztesd magad arra is, hogy az egyedüllétnek is van értéke. Ilyenkor csak önmagaddal lehetsz, használd ki és töltődj fel!

2. Állíts fel határokat!

Ha a szombati ebéd a barátaiddal mindig túlságosan elnyúlik, határozz meg egy időkorlátot, így lesz időd egyedül sétálni hazafelé. Másik példa lehet, hogy ha a rokonod túl hosszúra nyújtja a telefonbeszélgetést, mondd el neki, hogy csak korlátozott ideig érsz rá, mert más dolgod van (=magaddal kell foglalkoznod).

Advertisement

3. Használd ki az átmeneti időket

Ahelyett, hogy megnyitod az Instagramot vagy a Facebookot, mikor a gyógyszertárban várakozol, vagy a metrón csetelni kezdesz a barátaiddal, használd ki az időt. Légy egyedül, koncentrálj magadra és ne másokkal vagy mással foglalkozz.

4. Élvezd ki az egyedüllétet!

Találd ki, mi az, amit igazán szeretsz és számodra energiát ad. Keress olyan új hobbikat, ahol igazán önmagaddal foglalkozhatsz. Ezek segítenek feltöltődni és beindíthatják a kreatív gondolkodást is.

Fotó: Bruce Mars // Unsplash

 

Végül is minden csupán rögtönzés.