Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Fotó: Greg Rakozy // Unsplash

Introvertált vagy? Ezt az 5 karriert neked találták ki

A világ lakosságának jelentős része introvertált. Ők azok, akik abból nyerik az energiát, hogy egyedül vannak, jobban elvannak a saját világukban. Nincs ezzel semmi baj, vannak munkák, ahol ez kimondottan előnyt jelent.

Egy közösségi eseményre vagy egy csapatépítőre érkezel. Egyből a leghátsó sorba mész. Mindenkit megfigyelsz, de hál’ istennek senki nem zargat közben. Ismerős a helyzet? Ha igen, akkor jó eséllyel te is az introvertált személyek közé tartozol.

A befelé forduló embereknek számos olyan különleges tulajdonságuk van, melyek bizonyos szakmákban épp hogy jól jönnek:

többnyire függetlenek, kreatívak, figyelmesek és erősen tudnak fókuszálni az adott feladatra.

A mai munkahelyi környezet legtöbbjére a csapatmunka és a nyitott iroda a jellemző, ami a zárkózott típusú embereknek kevésbé kedvez. Vannak azonban olyan munkák, ahol kimondottan jól jön, ha valaki kevésbé szociális típus. Ashley Stahl karriertanácsadó az amerikai Forbes-on összeszedett öt olyan munkát, amiket kimondottan az introvertáltakhoz illik!

1. Labortechnikus

A részletek iránti precizitás és a nyitottság mind olyan tulajdonság, ami az introvertáltakat jellemzi. Irány a detektív szakma! Ha szereted a terepmunkát és nem okoz problémát a bizonyítékok analizálása, jó esélyekkel indulsz a bűnügyi helyszínelő szakmában. A munka ugyan igényel egy alapdiplomát, de ha szívesen töltenéd napjaidat bizonyítékok elemzésével, megéri! Hasonlóan jól jársz a labortechnikusi állással is: az emberekkel való kommunikáció helyett a napod nagy részében teszteket kell lefuttatnod és analizálnod.

2. Művész

Jó szemed van a fotográfiához, vagy jó hallásod a zeneszerzéshez? Használd ki kreatív készségeidet és építs rájuk saját üzletet. Számos lehetőség közül választatsz: dolgozhatsz szabadúszóként, megcsinálhatod a saját cégedet, vagy szerződhetsz egy nagyobb vállalattal is. A szakmán belül szakosodhatsz is: fényképészként például lehetsz épület-, stock-, és akár eseményfotós is. Ha inkább szöszmötölni szeretsz, vagy dekorálni, keress olyan eseményeket, ahol van igény a szolgálataidra. Az esküvőkön, a szülinapokon és az egyéb jeles alkalmakon csak a te munkádra vágynak!

3. Író

Az introvertált emberek szeretnek együtt lenni a saját gondolataikkal. Íróként ez egy jó alap és remek történetekké alakíthatóak. A műfajok itt is széles spektrumon mozognak: kreatív írás? Szellemírás? Szövegírás? Mindegyik megengedi, hogy a saját gondolataidban kalandozzál.

4. Könyvelő

Erős matematikai és szervezői készséget igényel, de legalább magaddal lehetsz: a munkanapok többségében számokkal, nem pedig emberekkel kell foglalkoznod. Dolgozhatsz cégnél, vagy megnyithatod a saját irodádat: a döntés a te kezedben van.

5. Állatgondozó, állatorvos

Lehet, hogy a tömeget nehezen viseled, azonban az állatokkal remekül kijössz. Ha velük foglalkozol, munkád nagy részét állatkertekben, menhelyeken, állatkórházakban töltheted, ahol diagnosztizálod, megvizsgálod, vagy akár képezheted őket.

Legyél tudatában annak, hogy milyen képességekkel rendelkezel és az alapján keress munkát, amiben a legjobb lehetsz. Ha egyszer megtalálod, meg fogsz lepődni azon, hogy milyen gyorsan sikeres leszel.

Bónuszként álljon itt egy videó, amiből nyerhetsz egy kis inspirációt.

Borítókép:

 

„Soha ne fektess olyan cégbe, amit a tulajdonosról neveztek el!”

Tóth Zoltán, Euroventures