A jó élet

Allergia és koronavírus egyszerre – erre figyeljünk, mert mindjárt bedurvul a pollenszezon

Fekete Emese
2020. március 26. 4 perc olvasás

Az eddigi adatok alapján a pollenallergia nem extra kockázat, és önmagában nem súlyosbítja a covid-19 vírusfertőzés lefolyását. Tévhit, hogy az allergiagyógyszerek lenyomják az immunrendszert, a gyógyszereket ezért szedni kell.

A tavaszi allergiaszezon már elindult, és idén is erős lesz – kérdéseinkre Dr. Csáki Csilla, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet allergológus immunológusa válaszolt.

Mikor indul(t) idén az allergiaszezon? 

Az idei allergiaszezon februárban elindult, a visszatérő hideg időjárás miatt most kicsit lelassult a tavaszi allergiarobbanás. Ez sajnos csak átmenetileg segít a helyzeten, a tavaszi favirágzás már elkezdődött, a nyír, éger és mogyoró pollenjei már a levegőben vannak. Ugyancsak márciusban virágzik a szilfa, a fűzfa, a kőrisfa, a bükkfa és a tölgyfa is, néhány héten belül a fűfélék virágzása is elindul. Utóbbiak májustól okozhatnak allergiás tüneteket.

Várhatóan mennyire lesz erős az idei szezon? 

Biztosan erős lesz, ugyanis a klimaváltozás tényezői az elmúlt években egyre erősebb allergiaszezonokat okoztak. A magasabb széndioxid-koncentráció, a váltakozó nagy esőzések és erős napsütés kedveznek a növények pollenszórásának. Hosszabb ideig virágzanak és több pollent képeznek ilyen időjárás mellett a növények.

Mekkora extra kockázat a pollenallergia a koronavírus szempontjából?  

Eddigi adatok alapján, amelyek mind Kínából származnak, nem volt magasabb a halálozás allergiás betegekben koronavírus fertőzés esetén. Úgy tűnik, az allergia ott nem jelentett fokozott kockázatot. 

Könnyebben elkapják az allergiások a vírust? 

Ezzel kapcsolatosan nem áll rendelkezésre semmilyen adat.

Súlyosabb lehet náluk a vírusfertőzés lefolyása, ha elkapták?  

Úgy tűnik az eddigi adatokból, hogy az allergiásoknál nem különbözik a koronavírus fertőzés lefolyása. Nyilván pontosabb információt későbbi részletes elemzések fognak szolgáltatni. 

Van-e különbség kockázati szempontból aközött, hogy valaki tölgyre, nyírre, fűfélékre allergiás? 

Valószínűleg nincs különbség, de nagyon kevés információval rendelkezünk egyelőre a koronavírus epidemiológiájáról, a kapott adatok országról-országra eltérnek, az adott ország népegészségügyi, életkori, megbetegedési jellemzői alapján.

Minden allergiagyógyszer esetében tévhit, hogy lenyomja az immunrendszert? 

Az allergiagyógyszerek, igy az antihisztamin típusú gyógyszerek egyáltalán nem rontják az immunvédekezést. 

Tehát ugyanúgy lehet/kell szedni a megszokott, bevált gyógyszereket?

Feltétlenül javasolt az eddigi gyógyszerek szedése, hiszen a kezeletlen allergia sérülékenyebbé teheti az illető légzőszerveit egy esetleges fertőzéssel szemben. Azt asztmás betegekre ez fokozottan áll, ha ugyanis a tüdő hörgői gyulladt állapotban vannak, a kórokozó is könnyebben megtapad. Ha viszont megszüntetjük a gyulladást a jól beállított gyógyszerrel, akkor a kórokozó kevesebb gondot okoz a szervezetben. Erről bővebben itt írtunk:

Van-e különbség a gyógyszerek hatóanyagai között, van-e olyan az ismert allergigyógyszerek között, ami most covid-19 miatt nem ajánlatos? 

Egyelőre nem hallottunk kifejezetten ellenjavallt allergiagyógyszerről, de óvatos lennék az allergia kezelésében a nagy dózisú szteroid injekcióval, amit egyébként sem szoktunk javasolni a lehetséges mellékhatások miatt. 

Van-e más védekezési mód (levegőtisztító berendezések, bármi), amit érdemes bevetni?

Az egyéb, fizikális védekezési módok, például légtisztítás jelenleg is javasolhatóak. A megkezdett deszenzibilizáló, hozzászoktató kezelések folytatása és, új, otthon végezhető allergénhez hozzászoktató kezelés sem ellenjavallt.