Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Adjuk a pezsgőpartyt – és hat (sznob) tippet, hogy igazán kiélvezz minden kortyot

Hogyan tud friss és kívánatos lenni bármi, ami több száz éves? A nagy francia champagne-házaknál ez alapvető kérdés, még akkor is, ha a több száz év után is a legmagasabb minőségben gyártanak. A válasz a marketing, és adott esetben a hagyományok megtiprása.

Siker és csillogás 1743 óta – szívesen kitalálnék ilyen cinikus fordulatokat négy pohár pezsgő után, de tényleg ez a Moët & Chandon (nem möé, ejtsd: moet e sandon) szlogenje. A Moët mondjuk mindig jó volt marketingben:

1967-ben ők avattak először autós bajnokot pezsgővel Le Mans-ban, hozzájuk kötődik a pezsgőpiramis építése, vagy épp a hajók palackos keresztelése is.

Pedig sok más történelmi champagne-házzal együtt a Moët is azt kommunikálja, hogy az igazi luxusért kiáltó pezsgős pillanatok (hashtag moetmoments) nem csak az örömök idején jönnek, mert a buborékok és az alkohol egy unalmas, sőt egy egyenesen rossz napot is képesek bárkit feldobni. Ki vitatkozna ezzel?

A jó családba született huszonévesek megszólításáról is egyre több champagne-i birtok marketingosztálya brainstormingol, és a tényleg szép és igényes (üzenet: luxus) reklámokon túl a flashmobokig, tematikus napokig, hashtegekig és a kulturális szabályok sznobokat megbotránkoztató áthágásáig terjed a palettájuk. Nézzük most mindezt egy példán keresztül.

#magasélet

A Moët tényleg kiváló pezsgő, persze készülnek nagy tételben könnyebben hozzáférhető és egyszerűbb termékei (a gyár évi 28 millió palackjának jelentős részét az ide sorolható Brut Impérial adja), a csúcsokkal viszont az eget karcolják. Egyébként a legutóbbi sommelier világbajnokságra is ők adták a versenytételeket – bár arról nem szól a fáma, hogy ezért ki fizetett kinek – mindenesetre a minőségről azért ez is elárulhat ezt-azt.

Amiért azonban nemhogy lepontoznának, hanem kizárnának egy-egy sommelierbajnok-aspiránst, arra fogyasztóit a belőlük élő brand kifejezetten biztatja. Azaz, hogy ha jól esik, igyanak pezsgőt jéggel. Sőt, gyümölcsökkel, uborkával, fűszernövényekkel. Műanyag borospohárból. Olyan műanyag borospohárból, amin át sem lehet látni (szelfizhetsz vele úgy is, hogy már nincs tele!), de legalább nem törik össze a jachton vagy a medence szélén. És ha úgy szeretik, hát akkor igyák mindezt édesen.

ice-imperial-1

Ezért készült el a Moët & Chandon Impérial Ice és ugyanennek rozé verziója, az Impérial Rosé Ice. Előbbi brut, azaz már ez is bőven az édeskés vonalon mozog (ezt ellensúlyozandó jól megy hozzá az uborka és a grapefruit, esetleg egy kis menta), utóbbi pedig a még édesebb demi sec vonalon. Akinek mindez nem lenne elég édes és mámorító, annak egy esztelen rózsaszín dizájnnal is megtolták a #moetpillanatát.

Az Ice-ok pénteken Budapest leggyönyörűbb tetőteraszán, a High Note-ban debütáltak egy tényleg elég luxi pezsgős brunchon. A sztárok és a szelfibotok hősiesen állták hozzá sorfalat, egyedül az időjárás nem akart asszisztálni. Esőnap nem volt, a hivatalos globális #moetpartyday ugyanis azaz szombaton (június 17.) van, és erre már Magyarországon is több vendéglátóhely készül.

Feltétlenül támogatjuk a (mértéktartó) (minőségi) pezsgő (chamapagne) fogyasztását, a Moët Party Day legnagyobb érdemét viszont abban látjuk, hogy ilyenkor olyan helyeken is minőségi champagne-nyal kínálnak, ahol máskor nem, vagy ahol máskor nem tudnál pohárral vásárolni belőle, csak egész palackkal.

Itt találod ma:

Budapesten

 • Ahol már reggeltől champagne-t poharazhatsz: Babka Budapest, Bálna Terasz
 • Moët párban ételekkel: Arany Kaviár, Café Vian (Liszt Ferenc tér), Delizia Gourmet & More, Kollázs, Prime Steak & Wine, Tokio
 • Bárok és klubbok, ahol jégbe hűtve vár a champagne: Bestia, Gozsdu Manó Klub, Hello Baby Bar, Raqpart, Rio Sky, Romkert, 360 Bar
 • Moët parti: Kraft (keresd a Moët Diamond hostesseket), Ötkert (Ötkert Gold Party)

A Balatonnál, Balatonfüreden

 • BelD’or, BRKLYN Balatonfüred, Cocomo Cafe, Larus Cafe Bar, Nem Kacsa Kikötő Klub, Oscar Bar

Pár sznob tipp a maximális élvezet érdekében:

 1. a pezsgőt nem kell fektetve tárolnod, mert a palackban uralkodó nyomás miatt állítva sem szárad ki a parafa
 2. de a legjobb, ha nem is tárolod a pezsgőt, a vásárlás pillanatában annak már készen kell állnia a fogyasztásra, onnantól többnyire csak szépen lassan, de ütemesen veszít a minőségéből
 3. ihatod flőtéből vagy borospohárból, de a tudomány jelenlegi állása szerint a legjobb a flőtének induló, aztán kiszélesedő, végül mégis befelé forduló pezsgőspohárból (a műanyag viszont egészen biztosan elvesz a luxusfaktorból)
 4. fogyaszd kb. 8-10 °C fokosan
 5. ha teheted, keresd a méthode traditionelle, azaz a hagyományos módon, palackban érlelt, magasabb minőségű pezsgőket és champagne-okat
 6. a poaharat ne töltsd tele, a pezsgőnél viszont illik rátölteni (nem úgy, mint a bornál), és így frissíteni a buborékokkal
Oszd meg!