Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Z-generáció Amszterdamban élne. Esetleg ebben a 24 másik városban

A Z-generáció nem kerget hollywoodi álmokat. Ha a letelepedésről van szó, nekik a szabadság és a cool-faktor számít.

Amikor a történelem eddigi legnépesebb generációja elgondolkodik, hogy hol szeretne élni, teljesen más szempontok szerint mérlegel, mint ősei. A Z-generációnál már nem nyerő például az USA, ez derült ki a lakáskereső weboldal, a Netpick felméréséből, amelyet a Forbes.com hozott le. A felmérésben több ezer város versenyzett, hogy a 16 meghatározott szempont alapján a rangsor élére kerülhessen. Olyan tényezők számítottak, mint az álláslehetőségek, a startupkultúra, a megélhetési költségek, a gender kérdések, az egészségügy, a tömegközlekedés, és például olyan fun faktorok is, mint a sör ára vagy az Apple boltok száma.

Íme, az első 25 helyezett:

 1. Amszterdam, Hollandia
  Ez a város nem csak összességében lett első helyezett, hanem az LMBTQ-ügyekben is a legmagasabb pontszámot kapta. Ez pedig kulcsfontosságú a millennium szülötteinek, ami azt bizonyítja – a felmérés készítői szerint – hogy egy különösen nyitott és toleráns nemzedékről van szó.
 2. Berlin, Németország
  Berlin az utóbbi években igazán felkapott hely – ezek szerint nem csak európai viszonylatban, hanem az egész világot tekintve is. Ütős 2. helyezése megszerzésében sokat segítettek neki egész éjjel nyitva tartó menő klubjai.
 3. München, Németország
 4. Lisszabon, Portugália
 5. Antwerpen, Belgium
 6. Barcelona, Spanyolország
 7. Lyon, Franciaország
  Lyont, bár az idei Bocuse d’Or kapcsán is sokan sokat emlegették, ez esetben elsősorban könnyen hozzáférhető egészségügyi ellátása és sportolási lehetőségei repítették a top tízbe.
 8. Köln, Németország
 9. Párizs, Franciaország
 10. Vancouver, Kanada
 11. Lille, Franciaország
 12. Zürich, Svájc
 13. Valencia, Spanyolország
 14. Hága, Hollandia
 15. Montreál, Kanada
 16. London, Egyesült Királyság
 17. Rotterdam, Hollandia
 18. Nantes, Franciaország
 19. Prága, Csehország
 20. Helsinki, Finnország
 21. Manchester, Egyesült Királyság
 22. Bordeaux, Franciaország
 23. Auckland, Új-Zéland
 24. Toronto, Kanada
 25. Bristol, Egyesült Királyság

A lista következő 25 szereplőjét megtalálod a forbes.com cikkében.

Oszd meg!