Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Volánbuszok menetrendjei a Google utazástervezőjében

Mostantól hét Volán-társaság menetrendi adatai is elérhetőek a Google Térkép adatbázisában, vagyis az útvonaltervezésnél mostantól a rendszer ezeket az adatokat is használja.

2015-ben miniszteri biztosként a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) volt vezérigazgatója, Vitézy Dávid tett le az asztalra egy vaskos anyagot – elsősorban – a Volán-járatok jövőjének koncepciójáról. Az elképzelések egy kisebb – de annál hangsúlyosabb – része most valóra vált, hét Volán-társaság (ÉMKK, ÉNYKK, DAKK, DDKK, KMKK, KNYKK, Volánbusz) menetrendi adatbázisa is bekerült a Google utazástervezőbe – írja Facebook oldalán a javaslat egykori kidolgozója, Vitézy Dávid.

“A Google utazástervezőn komplex, azaz például BKK+MÁV+Volán utazást is lehet tervezni, amire eddig nem volt mód, hisz az eddig létező online utazástervező csak külön a MÁV és Volán menetrendjeit látta, a városokét (BKK, MVK, TükeBusz) nem. Arról nem is beszélve, hogy mobilról a Google alapú tervezés lényegesen egyszerűbb, áttekinthetőbb – és a különböző speciális hazai rendszereket nem ismerő felhasználók (különösen turisták) számára könnyen elérhető” – írja az előnyökről maga Vitézy.
Vitézy szerint ugyanakkor itt nem kellene megállni, egyrészt, mert minden fejlesztő, és nemcsak – a magyar államon eleve sokat spóroló – Google előtt kellene megnyitni az adatbázist, másrészt azért, mert a Volánbusz adatbázisán is van még mit csiszolni (az adatok elég sok helyen hiányosak, a megállónevek zavarosak), a Googleban a megállók a térképre nincsenek pontosan felvíve, számos részlet hiányzik még, a Budapest környéki (sajnos azóta országosan nem folytatott) Volán-járatszámozások még nem látszanak.
A Volán egyelőre nem valósidejű adatok ad a Google-nek, vagyis, ha egy busz lerobban, azt az utazásszervező app, ami az adatbázist használja – vagy a Google maga – nem fogja látni. Arra ugyanakkor kiválóan alkalmas a rendszer, hogy integráltan tudjunk útvonalat tervezni, ha például a városközponttól akarunk eljutni, mondjuk Pilisig.
Oszd meg!