Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A világ egyik legjobb városnegyede a Bartók Béla út környéke – kérdés, hogy ennek örülni kell-e

A világ 50 legjobb városi negyede közé került a Bartók Béla út a londoni székhelyű Time Out listáján. Kérdés, hogy ennek örülni kell-e.

A londoni székhelyű programajánló magazin 34 ezer lakos véleményét kérdezte meg arról, hogy mely városrészeket szeretik a legjobban. Élhető és lakható környékeket kerestek, amelyek megfizethető áron nyújtanak szórakozási lehetőséget, miközben galériák, stúdiók és izgalmas gasztronómiai élmények várják az érdeklődőket – olvasható a Bartók Béla Boulevard sajtóközleményében.

A módszertani ismertető után következik az igazán izgalmas rész. A magazin szerint, aki a városnegyedben jár, nem hagyhatja ki a Béla nevű hely lecsóját, amit fetasajttal, sült tojással vagy kolbásszal kínálnak, és aminek az aromája azt az időszakot idézi meg, amikor a mindenki számára csak angol betegként ismert Almásy László az étteremnek is helyet adó épületben lakott – hogy ez a jellemző aroma mi lehet, csak találgatni lehet. Ezen túl olyan érdekességeket tudhatunk még meg, mint hogy itt jár a 47-es és a 49-es, megszállni pedig a Gellértben érdemes.

És akkor jöjjön a dolog kellemetlen része. A The 50 coolest neighbourhoods in the world nevű összeállításhoz hasonló

összes megmondólista hatása viszonylag jól mérhető, a jelenség neve pedig túlturistásodás, vagyis overtourism.

Az persze önmagában nem baj, ha a turisták nem az adott város egyetlen pontján tolonganak, de a „titkos”, meg „eldugott” addig marad az, amíg nem kezdődik el a túlzott hájp. A „The 50 coolest”-kezdetű listák pedig nem segítenek.

A hatásmechanizmus a következő: 1, a turista elindul fölfedezni 2, ha véletlen letér a Google által javasolt útvonalról, vagyis véletlen fölfedezne valamit, pánikba esik 3, megkeresi a helyiek által szeretett, autentikus negyedet 4, más turistákkal találkozik 5, amikor annyira sok az ilyen találkozás, megnyílik az első Starbucks a környéken.

Nos, a Bartókon egyelőre ettől nem kell tartani, de ha egyre több ilyen listába kerül be, az nem fog az előnyére várni. A hatás itthon ráadásul hatványozott: kis ország, kellenek a sikerélmények, egy ilyen lista 41. helyét úgy lobogtatjuk pár napig, mintha olimpiai aranyat nyertünk volna, mindenben. Is.

Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.