Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Mars-repülés mindig harminc évvel előttünk van – Almár Ivánnal beszélgettünk

Élőben tudósított a holdra szállásról, már űrutazása előtt ismerte Farkas Bertalant, és még Hofi is kedvesen viccelődött róla. A 86 éves Almár Iván magyar csillagász, űrkutató, a fizikai tudományok doktora is vendégünk volt a nyárindító Kilövésen.

Ma is ott van a neten, cikkeket ír, világkonferenciákon vitázik élő közvetítésben, és sommás véleménye van a földön kívüli életről is. Almár Iván a színpadon beszélgetett velünk a Forbes Next eseményén, portréját pedig a Forbes Nextben olvashatod!

Egy történet Almár Ivántól (részlet a Forbes Nextben megjelent cikkből):

Holdraszállás

„Az amerikai Neil Armstrong és Buzz Aldrin történelmi tettét Echter Tibor orvosezredessel és Szőnyi János televíziós riporterrel együtt közvetítettük élőben a budapesti stúdióból. Mindhárman tudtunk angolul, de az akkori amerikai terminusokat nem igazán ismertük. Érdekes hogy az amerikai követség segítetett minket abban, hogy mi lesz a program, de ahogyan az ilyen estekben ez lenni szokott, az eredeti menetrend ebben a felfokozott állapotban gyorsan módosult. Végül a televízió vezetése úgy döntött hogy hajnali háromkor nem közvetítik élőben azt, amikor Armstrong megteszi a Holdon az első lépéseket. Erről akkor felvétel készült és csak reggel felvételről adták le. Érdekesség, hogy Magyarország nyugati felében sok honfitársunk az osztrák tévé élő közvetítéséből láthatta a történelmi eseményt.

Az élő adás felvételéről évtizedeken keresztül úgy tudtam, hogy ez teljességgel elveszett, nincs meg a szalag, nem maradt annak nyoma, hogy miről beszéltünk. A holdraszállás negyvenedik évfordulója után, amikor ezt a televízióban elmondtam, kaptam egy telefonüzenetet egy vadidegen embertől, hogy neki megvan, mert annakidején a kismagnójával a teljes adást, igaz csak hangban, de rögzítette. El is küldte nekem a felvételt. Kollányi Guszti barátom, aki egy időben a Deltánál dolgozott, pedig összeillesztette ezzel a hanggal az eredeti, a Holdon készült NASA filmet, létrehozva az élő közvetítés illúzióját. Így megvan tehát az, amiről azt hittem örökre elveszett.”

A Forbes Nextet még megtalálod az újságárusoknál, és megrendelheted online

Oszd meg!