Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A lóversenyromantika világnyelv: 10+1 meglepő dolog a lóversenyről, amitől leesik az állad

A szocializmusban a lóverseny a polgári világ maradéka volt; egy búvóhely, ahol a régi világ emberei fellelhetők voltak, egy sokkal színesebb, érdekesebb világ. A régi világ emberei mostanában legfeljebb külföldről érkeznek a Kincsem Parkba: kockás öltönyös, kalapos urak anyanyelvi britséggel időnként izgatottan telefonálva sétálgatnak fel-alá, de otthonosan mozognak, hiszen a lóversenyromantika egy, Magyarországon mostanában újjáéledő világnyelv. Ezt a történetet, és főleg a különösen tehetséges 25 éves magyar zsokélány mindennapjait mesélem el a Forbes Urbanban. Itt most csak 10+1 elképesztő érdekesség, ami a lapból kimaradt.

1. Utolsókból lesznek az elsők

Kincsem után a második leghíresebb és sikeresebb magyar versenylóhoz, Imperialhoz nem fűztek nagy reményeket, mert az életet gyengén és betegesen kezdő ménen minden rajta volt, amit a babonások kerülni szoktak: négy láb kesely, hóka, fehér szem. Overdose sem mutatott sokat csikóként, Mikóczki Zoltán végül azért vette meg, mert nem kellett senkinek az árverésen. Sőt, a jelenleg a világ legjobbjának tartott California Chrome-ot a legjobb amerikai tréner először elküldte a ló légzéshibája miatt.

2. Első ló az emberek között

Az USA történelmének egyik leghíresebb lovát, Secretariatot egyszer megválasztották Amerika legjobb sportolójának – az emberek között.

3. A pénz és a hatalom egy dolog – na de a lótenyésztés!

Maktoum bin Hasher al-Maktoum sejk, Dubaj első számú vezetője, az Emirátusok alelnöke és Dubaj miniszterelnöke egy nagyon megbecsült, és persze rendkívül gazdag ember, a világban mégis elsősorban kiváló lótenyésztőként és futtatóként tartják számon. Dubaj manapság a lóversenyvilág új központja.

4. Van, akinek viszont csak a pénz számít

Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok állítólag a Kincsem Park hátsó presszójában ülte végig a magyar derbyt, mondván, „engem nem érdekel a futam, csak az érdekel, hogy ki nyer”. Tandori Dezső költő, író, műfordító is úgy járt Angliába, hogy beült a bukmékerekhez. Őt is a fogadás izgatta.

5. Fittyet hánynak a természet törvényeire

A jelenkor egyik legsikeresebb zsokéja, az olasz Frankie Dettori egyszer egy ascoti versenynapon hét versenyből hetet nyert, és egyáltalán nem a legjobb lovakon ült. Ennek az esélye egy a huszonötezerhez – a lóversenyben időnként lovak és lovasok felülírják a matematika vagy a fizika törvényeit. Ilyen volt Kincsem is, aki versenyeinek hatvan százalékában több súlyt cipelt, mint ellenfelei.

cover_1-page-001

Olvasd el a teljes sztorit a Forbes Urban-ben! Keresd a standokon vagy rendeld meg online!

6. Minden idők legjobb magyar zsokéja a pályán halt meg

A kalandos életű Kállai Pál a világ egyik legsikeresebb zsokéja volt, pályafutása páratlan. Annyira jó volt, hogy a makrancos lovakon kívül többször maffiózok is megpróbálták eltenni láb alól: volt, hogy lóháton lőtték meg, máskor az autójában vágták el a féket. Összesen hat évet töltött kórházban az életéből. Több országban is élt, még sokkal többen versenyzett, végül Magyarországra hazatérve, több mint háromezer győzelem után, 73 évesen a Kincsem Park pályájára indulva esett össze.

7. A pénz helyett mindig lesz

Farkasházy Tivadar – aki a fél életét a lóversenypályán töltötte, több könyvet is írt a témában – egyszer egy fél havi fizetésének megfelelő összeget nyert a budapesti ügetőn. Csakhogy elvesztette a tickettet. Mégsem bánkódott egy percig sem. „A finishben az utolsó kettőszáz-négyszáz méteren – mindenkinek van egy elgondolása, minden ló mellett szól valami. Egymás mellett van hat-hét történet, és az ember a sok elgondolás közül kiválaszt egyet. Ha az én történetem jön be, akkor az afölött érzett öröm sokkal nagyobb, mint az, hogy utána pénzt kapok a kasszánál. Akkor azért nem bánkódtam, mert tudtam, hogy az egy tudatos játék volt.”

8. A győzelmi porcelántálat harmadolni

Versenylovat szindikátusban is lehet jegyezni. „Egyszer vehettem volna egy fél lovat, egy jó barátom ajánlotta, de beteg lettem és elmulasztottam. Közép-Európa legjobb lova lett belőle” – mesélte Farkasházy Tivadar. Később azonban lett egy közös lova Bródy Sándor unokájával. „Ő vette meg, és a felét nekem adta. Nem mondta meg, hogy az elejét vagy a hátulját.”

9. Klasszik tél

St. Moritz Svájc leghíresebb pályája: a lovakat itt egy befagyott tó jegén hajtják.

10. Súlykontroll

A zsokéknál a versenynapon fél kiló súlyfelesleg is számít. Ezért a versenyeket megelőző 1-2 napban már szinte egyáltalán nem esznek, aznap nem isznak, az utolsó dekákat pedig reggeli szaunázással csalják le magukról. „Annál jobb, minél kevesebb kiló vagy, hiszen annál több lehetőséget kapsz. Folyamatosan figyelni kell, hogy mit eszel, állandóan koplalsz, szaunázol” – mondja a 25 éves Suták Csenge, a jelenlegi legsikeresebb magyar zsoké. Ha igazán kemények, a szaunában sóval és tusfürdővel is bekenik magukat, így még durvább a hatás. „Gyerekként a farkasemberektől meg a vámpíroktól féltem. Most meg a mérlegtől.”

+1. Ha végigolvastad az összes pontot, ezen már nem fogsz meglepődni

A világ egyik legjobb zsokéja, a fent említett Frankie Dettori nemrég a világ egyik legjobb séfjével, Marco Pierre White-tal nyitott közös éttermet Dubajban.

Nyitókép: Suták Csenge majdnem mindig nyer. Fotó: Orbital Strangers

Oszd meg!