A legjobb borok húsvétra – ez is egy női lista
2017. április 12.A legbefolyásosabb magyar nőket bemutató lapszámunk éppen a húsvét előtt debütált, ezzel a laza átkötéssel most női borászokat kértem meg, hogy ajánljanak egy-egy bort, és hozzá egy-egy ünnepi ételt a hosszú hétvégére. A tanulság? A borászlányoknál bármilyen ételbe kerülhet bor.
Sebestyén Csilla – Sebestyén Pince, Szekszárd
„A húsvéti menüből nálunk nem hiányozhat a kedvencem, ami nem más, mint a konfitált kacsacomb vörösboros és balzsamecetes párolt káposztával” – mondja Csilla, aki a zsírosabb húst a saját, jó savú Iván-völgyi Bikavérével csapja szét. Ráadásul a 2015-ös bor aromájában is jól megy a kacsához.
Pfneisl Birgit és Katrin – Pfneisl Birtok, Sopron
A lányok egy saját, 2016-os kékfrankos-shiraz rozét választottak, mert ennek az íze a tavaszra emlékezteti őket. Nem mellékes, hogy jól passzol egy friss salátához és a lágy tojáshoz, különösen, ha az úgy készítjük el, ahogy a Pfneisl család szokta: a tojást füstölt lazacpatéba tekerik és olajban kisütik.
„Igazi húsvét-feeling, mert utána a tányérodon keresgélned kell a tojást!”
Képet is kaptunk, hogy el tudjuk képzelni:
Csetvei Krisztina – Csetvei Pince, Mór
Kriszta húsvéti kedvence a fogas nyárs rozmaringos krumplisalátával. Ehhez idén egy tényleg különleges tételt tud társítani: a frissen palackozott, 2016-os évjáratú, amforában erjedt és érlelődött Csetvei Móri Ezerjót. Kriszta a fogas receptjét is elmondta: a titok, hogy a halat szalonnával és hagymával felváltva húzza hurkapálcákra, majd az egészet egy lisztből, tojásból és borból (!) álló masszába mártja, végül kisüti olajban.
Molnár Júlia Dóra – Csendes Dűlő Szőlőbirtok, Badacsony
Dóra nem a saját, hanem Homoky Dorka borát ajánlotta. A konkrét bor a 2013-as Hetény Furmint-Hárs a húsvéti kaláccsal, amit a Tokaj-hegyaljai borászlány minden évben megsüt, de egyszer a badacsonyi borászlánynak is vitt belőle kóstolót. „Olyan étel-bor harmóniát rég éreztem!” A tállyai húsvéti kalács titka, hogy a tésztájába is kerül a tokaji borból. Dorka korábban a Drunken Kitchen blogon írta meg a hagyományos tállyai sütemény receptjét. Ugyanezt a receptet már Molnár Júlia Dóra is kipróbálta, és azóta honosította. Azt mondja, medvehagymával is isteni.
Homoky Dorottya – Homoky Pincészet, Tokaj-Hegyalja
Csendes Dűlő Szőlőbirtok, 2013-as Kéknyelű és fácán consomné. Igen, a lányok összebeszéltek.
„Dórival nagyon hasonló a történetünk, ő Badacsonyban, én Tokajban, de egy időben, kisebb eltávolodás, majd visszatalálás után vágtunk bele a borkészítésbe. Barátnők vagyunk, kóstoljuk egymás borait, sőt több közös kóstolót is tartottunk már. Nyáron pedig az egyik legjobb dolog felbringázni hozzájuk a hegyre, kiülni a teraszra és lenézni a Balatonra, mondjuk éppen ezzel a kéknyelűvel a kezünkben.”
Dóri egyébként a consomméja receptjét is elküldte. A nyers répát julien-re aprítja, és tálaláskor erre meri a nagyon forró, leszűrt erőlevet, illetve a felszeletelt húst. „Mellé a bor, et voilá!”
Zsirai Kata – Zsirai Pincészet, Tokaj-Hegyalja
Bussay Dorottya – Bussay Pincészet, Zala
„Nem minden évben, de többször is báránygerincet csináltam húsvétra. Egy kevés vörösborban, rozmaringgal, fokhagymával pácolva szoktam sütni, lassan, rozéra. A Pinot Noir-unkat ajánlanám hozzá, a 2015-ös évjáratból.”