A jó élet

A legjobb borok húsvétra – ez is egy női lista

Bánlaki D. Stella
2017. április 12. 4 perc olvasás

A legbefolyásosabb magyar nőket bemutató lapszámunk éppen a húsvét előtt debütált, ezzel a laza átkötéssel most női borászokat kértem meg, hogy ajánljanak egy-egy bort, és hozzá egy-egy ünnepi ételt a hosszú hétvégére. A tanulság? A borászlányoknál bármilyen ételbe kerülhet bor.

Sebestyén Csilla – Sebestyén Pince, Szekszárd

„A húsvéti menüből nálunk nem hiányozhat a kedvencem, ami nem más, mint a konfitált kacsacomb vörösboros és balzsamecetes párolt káposztával” – mondja Csilla, aki a zsírosabb húst a saját, jó savú Iván-völgyi Bikavérével csapja szét. Ráadásul a 2015-ös bor aromájában is jól megy a kacsához.

Pfneisl Birgit és Katrin – Pfneisl Birtok, Sopron

A lányok egy saját, 2016-os kékfrankos-shiraz rozét választottak, mert ennek az íze a tavaszra emlékezteti őket. Nem mellékes, hogy jól passzol egy friss salátához és a lágy tojáshoz, különösen, ha az úgy készítjük el, ahogy a Pfneisl család szokta: a tojást füstölt lazacpatéba tekerik és olajban kisütik.

„Igazi húsvét-feeling, mert utána a tányérodon keresgélned kell a tojást!”

Képet is kaptunk, hogy el tudjuk képzelni:

pneisl_husvet_v

 

Csetvei Krisztina – Csetvei Pince, Mór

Kriszta húsvéti kedvence a fogas nyárs rozmaringos krumplisalátával. Ehhez idén egy tényleg különleges tételt tud társítani: a frissen palackozott, 2016-os évjáratú, amforában erjedt és érlelődött Csetvei Móri Ezerjót. Kriszta a fogas receptjét is elmondta: a titok, hogy a halat szalonnával és hagymával felváltva húzza hurkapálcákra, majd az egészet egy lisztből, tojásból és borból (!) álló masszába mártja, végül kisüti olajban.

Molnár Júlia Dóra – Csendes Dűlő Szőlőbirtok, Badacsony

Dóra nem a saját, hanem Homoky Dorka borát ajánlotta. A konkrét bor a 2013-as Hetény Furmint-Hárs a húsvéti kaláccsal, amit a Tokaj-hegyaljai borászlány minden évben megsüt, de egyszer a badacsonyi borászlánynak is vitt belőle kóstolót. „Olyan étel-bor harmóniát rég éreztem!” A tállyai húsvéti kalács titka, hogy a tésztájába is kerül a tokaji borból. Dorka korábban a Drunken Kitchen blogon írta meg a hagyományos tállyai sütemény receptjét. Ugyanezt a receptet már Molnár Júlia Dóra is kipróbálta, és azóta honosította. Azt mondja, medvehagymával is isteni.

Homoky Dorottya – Homoky Pincészet, Tokaj-Hegyalja

Csendes Dűlő Szőlőbirtok, 2013-as Kéknyelű és fácán consomné. Igen, a lányok összebeszéltek.

„Dórival nagyon hasonló a történetünk, ő Badacsonyban, én Tokajban, de egy időben, kisebb eltávolodás, majd visszatalálás után vágtunk bele a borkészítésbe. Barátnők vagyunk, kóstoljuk egymás borait, sőt több közös kóstolót is tartottunk már. Nyáron pedig az egyik legjobb dolog felbringázni hozzájuk a hegyre, kiülni a teraszra és lenézni a Balatonra, mondjuk éppen ezzel a kéknyelűvel a kezünkben.”

Dóri egyébként a consomméja receptjét is elküldte. A nyers répát julien-re aprítja, és tálaláskor erre meri a nagyon forró, leszűrt erőlevet, illetve a felszeletelt húst. „Mellé a bor, et voilá!”

Zsirai Kata – Zsirai Pincészet, Tokaj-Hegyalja

„Nálunk a tipikus húsvéti étel, ami mindig, minden évben van az asztalon, az füstölt, főtt mangalicasonka, tormamártással és főtt tojással. Mi általában reggelire fogyasztjuk forró teával, de ha már bor, akkor én Bussay Dóri Esküvéjét ajánlanám hozzá 2015-ből.”

Bussay Dorottya – Bussay Pincészet, Zala

„Nem minden évben, de többször is báránygerincet csináltam húsvétra. Egy kevés vörösborban, rozmaringgal, fokhagymával pácolva szoktam sütni, lassan, rozéra. A Pinot Noir-unkat ajánlanám hozzá, a 2015-ös évjáratból.”