Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A babját is a nevére veszi. Ismerd meg a két balatoni év termelőjét!

A helyi egyre gyakrabban azt is jelenti, hogy jó. Az ilyen alapanyaggal jól jár a vendéglős, a termelő, a vásárló is. A Balaton legjobb éttermei ebben hisznek – írtuk nyáron a Balaton-összeállításunkban, és a tó vendéglátós kulcsembereit kérdeztük a tó kulcstermelőiről. Most kiderült, hogy tényleg megtaláltuk az origót: pont két, egyébként alig ismert riportalanyunkat választották meg az év balatoni termelőjének. Olvasd újra, amit eddig csak a printben láthattál!

Nemes cél érdekében szervezett okos lobbinak tűnik, de ennél sokkal nagyobbat ment tavaly a Balatoni Gasztrotérkép, és annak alapanyagkampánya, miután megválasztották az év legjobb termelőit. Úgyhogy megválasztották idén is. Mostantól a keszthelyi tokhalat és a töreki Zalán babot, meg persze termelőjét, Fodor (Csicsókás) Lajos nevét érdemes megjegyezni.

„Szeretjük a jó vendéglátást, és tudjuk, hogy az a jó alapanyaggal kezdődik. A Balaton alapanyaga kampányt pont azért szervezzük, hogy motiváljuk a helyi termelőket” – mondja Budavári Dóri és Szauer Judit, a gasztrotérkép és a kampány mögött álló két lány. Persze, nem ketten döntöttek a győztesekről, hanem a tó legjobb vendéglátósait bevonva. Figyelembe vették a folyamatos, megbízható minőséget, a szállítási kapacitást, és a vendégek visszajelzéseit is.

A projektről egy tényleg jó videói is készült

A júliusi balatoni összeállításunk központi témája is a balatoni éttermesek és beszállítóik kapcsolata volt. Ugyanis

aki hiteles, autentikus, minőségi étlelekben gondolkodik, az csakis helyi alapanyagokkal dolgozhat. Ilyenből viszont egyelőre kevés van, főleg stabil, kiszámítható minőségben és mennyiségben.

Az, hogy ez a helyzet javuljon, természetesen a régió és az egyes termelők fennmaradása, gazdasági helyzete szempontjából sem utolsó. És erről szól ez a kampány is. „Szeretnénk segítséget nyújtani a termelőknek és a vendéglátóhelyeknek azzal, hogy összekötjük őket, a végeredményt pedig a vendégek élvezhetik” – mondják a szervezők. A keszthelyi tokhalból és a Zalán babból készült fogások például idén decemberben is kiemelt figyelmet kapnak majd a résztvevők éttermeiben, és vendégeik tányérjain.

Tavaly egyébként a balatonfenyvesi angus marha és a vászolyi sajt kerültek az élre. Ezzel aztán azt is elérték, hogy a két termelő még több megrendelőt szerzett, köztük jó párat hosszú távra is. És éppen ez lenne a lényeg.

Ők azok – olvasd újra!

Megint beletrafáltunk. Az idei két nyertest nyáron már külön cikkekben mutattuk be a Balaton-összeállításunk kapcsán. Emlékszel még?

Balatoni éttermesnek az emblematikus fogást, a balatoni fogast felszolgálni manapság leginkább róka fogta csuka helyzet, miután a kormány 2013-ban gyakorlatilag teljesen betiltotta a magyarországi élővízi halgazdálkodást. Ezen változtatott 2011-ben Panarin Andrej és Szvetlana által alapított vállalkozás, a keszthelyi Panarini Halház. Mára negyvenkét, egyenként huszonhét köbméteres zártmedencéjében laboratóriumi körülmények között nevelődnek fel a halak. A fúrt kútból nyert, ásványvíz minőségű víz, a környezettudatos felhasználás révén csak napi tíz százalék utánpótlást igényel, a többi két tisztítótóban, ökológiai módszerekkel ülepedig és szűrődik. A hatás fokozására említsük meg, hogy alapanyag voltak a Bocuse d’Or-döntőn, és az idei Gourmet Fesztivál legjobb ételét elkészítő Kistücsök kreációjához – tokhal bodzás íróval, eperrel – is az ő tankjukban nevelődött a tok.

Olvasd el a keszthelyi halházról írt teljes cikkünket ITT.

Az biztos, hogy hivatásos csicsókatermesztő nem sok van. De Fodor Lajos ízig vérig az, annyira, hogy a csicsókáját még a nevére is vette. Legalábbis örökre ráragadt a Csicsókás Lajos név – simán lehet, hogy ezen a különlegesen finom babja tud majd változtatni. A siófoki őstermelő és specialista helyben született álláshalmozó és álláselhagyó, színes, kedélyes ember. Falstaffi alkatával, dús szakállával, csipkelődő humorával adva volt, hogy tizenéves Sió áruházbeli kereskedelmi karrierje révén ugyanitt ő legyen a mindenkori ügyeletes Mikulás. Végzett növénytermesztő gépész, vendéglátós, kereskedő és vagyonőr, és ezeket űzte is hosszabb-rövidebb ideig. Úgyhogy –a nagyszülők gazdálkodó vérvonalához visszatérve –, manapság elmondhatja: „Meg tudom termelni, el tudom adni, el is tudom készíteni, de akár meg is tudom védeni a terményeimet.”

Olvasd el a töreki bab termelőjéről, Fodor Csicsókás Lajosról írt teljes cikkünket ITT.

A lapban megjelent cikkeket Jászberényi Attila írta.

balaton_to

Júliusi lapszámunkban egy ilyen térképen mutattuk meg, melyik népszerű termelők melyik népszerű éttermekbe szállítanak. Nézd meg itt nagyobban!

Idén ők döntöttek az év alapanyagáról: Bezerics Dániel (Paletta), Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök Étterem), Endrédi Zoltán  és Varga Roland (MárgaBisztró Csopak), Martonosi Zsolt (GUSTO13 bistro&delicate, Baricska Csárda), Laposa Bence (Laposa Birtok), Zakar Kata (Kővirág – Étel, Ital-Ágy), Czövek Róbert (MalaGarden Hotel), valamint Jakabffy László (Gundel Károly életműdíjas vendéglátóipari szakember, a Balatoni Gasztrotérkép gasztronómiai szaktanácsadója) valamint a Balatoni Gasztrotérkép készítői, Szauer Judités Budavári Dóra.

Nyitókép: a híres tokhal nyáron a Kistücsök Étteremben elkészítve. Szép és finom is. Fotó: Orbital Strangers

Oszd meg!