Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A 10 legmenőbb hely, ahol 2017-ben ehetünk

Az éttermi világ tele van toplistákkal. Ann Abel a Forbes.com számára készített összeállításában nem a világ legjobb éttermeit gyűjtötte össze – a tíz hely némelyike nem is igazi étterem –, hanem egy jó körképet mutatott ahhoz, hogy lássuk, mi történik ma a gasztronómia világában. Ételek, trendek és izgalmas célpontok a világ minden tájáról.

A szerző arra kérte gasztronómiában jártas barátait, hogy olyan helyeket ajánljanak az olvasóknak, amelyek izgalmasak és valamelyest fölfedezetlenek. Talán ezek közül valamelyik a jövő Nomája lehet – vagy nem –, de az biztos: megérnek egy-egy hosszabb repülőutat és a gasztronómiai élmény mellett egy hangulatos, vidám estére is garanciát jelentenek. Tíz étterem, amelyet egy barát ajánlana egy barátnak 2017-ben, Latin-Amerikától Skóciáig.

Machneyuda, Jeruzsálem

Gyakorlatilag nincs olyan izraeli, aki ne ismerné a nyüzsgő Methane Yehuda piachoz közeli meredek mellékutcában található éttermet, melyet a tévéből ismert séfek, Krav Sakinim, Asaf Granite, Uri Navon és a jeruzsálemi slow food koronázatlan királya, Yossi Elad hoztak létre. Szezonális konyha, vidám hangulat, otthonos enteriőr a nagyi porcelánjaival, hangos zene időnként asztalon táncoló személyzettel és vendégekkel – mindez a „happy food” jegyében. A Közel-Kelet legemlékezetesebb étkezési élménye, különösen a külön rendelésre elérhető Chef’s Bar-ban.

machneyuda

The Dysart Petersham, London

A London belvárosát jellemző étteremnyitási láz közepette remek dolog felfedezni egy kieső helyen lévő éttermet, ami szimplán nagyszerű ételeket kínál. A fiatal séf, Kenneth Culhane által vezetett The Dysart Petersham egy ételt is felszolgáló pubból egy meglepetéssel felérő, színvonalas, bárral rendelkező konyhává változott. A kritikusok szerint egy csiszolatlan gyémánt, amely körül egyelőre elmaradt a hype.

the-dysart

McCrady’s Tavern, Charleston

A városháza 1778-ból származó épületében található legendás hely a közelmúltbeli felújítás után az emeleten egy high-end kóstolómenüs étteremmé, a földszinten pedig egy nyugis, de nem kevésbé meghökkentő stílusú vendéglővé alakult. Krumplikrokett tejföllel és kaviárral, Thomas Jefferson makarónija tengeri hínárból nyert unamival, csigával töltött velőscsont – Sean Brock az Egyesült Államok egyik legtehetségesebb séfje, akinek stílusát egyaránt jellemzi a hagyományos konyha, a családi receptek és az innovatív technológia alkalmazása.

 mccradystavern

La Docena Oyster Bar&Grill, Mexikóváros

Poharak csörömpölnek, zeneszó, cigarettázók a járdán – a guadalajarai mintára megálmodott helyen délután 1-től indul a fieszta. Hegyekben állnak a Csendes-óceánból származó kagylók a jégen, de kapható a New Orleans-i stílusú po’boy (bagettben szervírozott louisanai szendvics) is. A helyen mindenki jól érzi magát, Mexikóváros gasztronómiájának felforgatásáért pedig Claudio Javelly, Alejandro de la Peña és Thomás Bermúdez séfek felelnek.

la-docena

The Cellar, Anstruther

Mindössze két éve vezeti a fiatal séf, Billy Boyter a nagy múltú skóciai éttermet (ráadásul egyetlen fő kisegítő személyzettel a konyhán), de máris nyert egy megérdemelt Michelin-csillagot. Remek ételek – rák répával, kézzel fogott fésűkagyló kacsacombbal és karalábéval – nyugalmas vendégtér, barátságos kiszolgálás.

the-cellar

Bros’, Lecce

Floraiano és Giovanni Pellegrino azt tették, amit manapság sok fiatal séf: utaztak és stázsoltak mindenfelé Martín Berastegui észak-spanyol éttermétől a koppenhágai Nomáig. A kalandozások tapasztalatait leszűrve mindezt ötvözték szülőföldjük, Puglia alapanyagaival és hagyományaival, ami így egész Olaszország egyik legígéretesebbjévé tette a két testvér éttermét. Ételeik megfontoltak és kifejezetten ízletesek, a linguine pisztácia vajjal és colatura-val (olasz halszósz) kimagasló. Ha hozzáadjuk az élményhez a város, Lecce magával ragadó szépségét, remek esténk kerekedik.

bros4

Osso, Lima

Egy hentesbolt, amely nem is akart étteremmé válni. Az elől található étteremben széles választék a 240 napon át érlelt kobe marhától a teljes kóstolómenüig, mindez kiváló borokkal kísérve. Mégis, az Osso hátsó részében történnek az igazán figyelemre méltó dolgok, itt tartja ugyanis immár két éve Renzo Garibaldi titkos vacsoraestjeit, egyetlen faasztalhoz terítve, mindössze nyolc fő számára.

osso

 

Tempura Matsu, Kiotó

A Michelin ugyan elkerülte, mégis szerethetőbb, mint a város sok, három csillaggal jutalmazott helye. A városközponttól 30 percnyi taxi útra található családi éttermet jelenleg a fiú vezeti, aki dolgozott többek között Alain Ducasse és Grant Achatz mellett is, majd az egyszerű tempura üzletből egy tradicionális, többfogásos japán vacsorát kínáló célponttá változtatta a helyet. Olyan prémium alapanyagokkal dolgoznak, mint a Tsuiyama rák, az Aomori-ról származó, zsineggel fogott tonhal és a Seto-tengerből származó homár. Egyszerre szakítanak a kaiseki-étkezések tradíciójával és tisztelik is azt.

tempura-matsu

La Nave de Sake, Barcelona

Az argentin nagyágyú séf, Sebastian Mazzola és Sussie Villarico szaké-sommelier közös projektje egy régi ipari térbe álmodta meg az ország legnagyobb, titkos vacsoraélményét. Mazzola mesteri technikával eszméletlen mennyiségű ízt és textúrát képes kis csomagokba pakolni, amelyet Villarico ritka és egzotikus rizspálinkáival párosít az éjszakai vacsoramenükben. Kevésbé egy formális étterem, mint egy vacsoraparty egy olyan városban, amiről eddig azt hittük, hogy már mindent látott.

la-nave-de-sake

AOC – Aarø&Co., Koppenhága

Kétcsillagos étterem egy városi bérpalotában, mégis olyan a hangulat, mintha otthon lennénk. A faparázs és a redukált bouillon (erőleves) illata úgy csap fejbe, mint egy dupla kör pálinka. Søren Selin séf művészi, különös és mégis játékos menüihez Christian Aarø sommelier párosítja a borokat.

aoc

Oszd meg!