Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

70 focipályányi napelemmel 14 ezer háztartást látnak el zöldárammal Bécsben

Ausztria legnagyobb energiaszolgáltatója, a Wien Energie 2019-ben annyi napelemet telepített, mint az elmúlt 10 évben összesen: 14.000 háztartást lát el napenergiából előállított árammal, ami évente 11.000 tonna szén-dioxidtól kíméli meg a környezetet.

Bécs energiaszolgáltató vállalata, a Wien Energie tavaly jelentősen növelte a napelemek számát: több mint 50 új napelemrendszert épített ki, ezek nagy részét eddig kihasználatlan háztetőkön. A napenergia a város számára egy megfelelő megújuló energiaforrás, melynek segítségével el tudják érni 2030-ig a kitűzött klímacélokat. A város külképviseleti irodája közleményben értesítette szerkesztőségünket.

Ma már több mint 200 naperőmű működik, átszámítva 14 ezer háztartást látnak el zöldárammal. A telepített napelemek összterülete eléri az 500 ezer négyzetmétert, ami mintegy hetven focipályának felel meg. A berendezések összesen évente 11.000 tonna szén-dioxidtól kímélik meg a környezetet.

A Wien Energie gazdasági szereplőkkel is együttműködik, de nagy hangsúlyt fektet a városlakók bevonására is. A társasházak tetejére telepített napelemeknek köszönhetően ma már több mint 530 háztartás használ helyben előállított zöldáramot, de nagy sikerük van a a közösségi naperőműveknek is. Ezzel párhuzamosan maga a napelemes technológia is gyorsan fejlődik. A bécsi Tenger Háza (Haus des Meeres) tetején már kétoldalas napelem-modulokat használtak, az Ottakring metróállomás tetejére pedig napelem-fóliákat telepítettek.

Borítókép: A Tenger Háza (Haus des Meeres) napelemeinek telepítése, 2019. október. © Wien Energie / Johannes Zinner

Advertisement
 

"Ahol minden eladó, ott nincs vevő."