Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

5 budapesti piac, ahol jól érzed majd magad

Lehet, hogy 2050 körül gazdaságtörténészek fognak vitatkozni azon, hogy a globalizmusra adott válasz, a plázáktól megcsömörlött nyugati ember lázadása vagy egyszerűen csak a józan ész győzedelemre jutása-e, de tény: a termelői piacok, a hétvégi kirakodóvásárok és a szabadtéri gasztronómiai események népszerűbbek, mint valaha. Nyugat-Európában ez a létező leghipszterebb hétvégi program, de a falusi ízekre vágyó gourmet-k, bioanyukák és régiségbúvárok nálunk sem maradnak beszerzési forrás nélkül. Íme 5 tipp!

 

Szimpla Vásárnap

szimpla

A Szimpla nemcsak a romkocsmák között volt úttörő: az éjszaka külföldi csapatokat itató kulthely udvara vasárnaponként már jó néhány éve heti piaccá változik. Nem fogsz csalódni, ha elvesznél a termelői zöldség-gyümölcs-lekvárok (továbbá sajtok, vadhúsok, szárított gombák, fűszerek, mézek) Bermuda-háromszögében, de ha csak ennél egy jót, akkor is érdemes benézni. Ha nem szeretsz korán kelni, akkor az emeleti részen található brunch-ot neked találták ki, egészen 14 óráig háztáji „reggelizhetsz”. Közösségi főzés, gyerekfoglalkozás, élőzene. A szervezők szívesen állnak jó ügyek mellé, gyakran gyűjtenek rászorulóknak.

 

Pancs Gasztro Placc

pancs

A Szimpla mellett a másik „romkocsmás” közösségi piac, amely a tavalyi indulás óta komoly rajongótábort szerzett. Az Élesztőház udvarán árban is normalizált őstermelői piacot találunk szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel, sajtokkal, házi sonkákkal és szalámikkal, pékárukkal, szörpökkel, lekvárokkal, gyümölcslevekkel és borokkal. A helyben készülő ételeket szabadtéren, sörpadokon ülve fogyaszthatjuk el.

 

Pici Piac

pici-piac3

Magyar tervezők hazai termékei babáknak, mamáknak és gyerekeknek. A sok szép holmi és a gyerekhad miatt még akkor is jó kedved lesz, ha semmit sem veszel. Az árak inkább a budai hegyekről alászálló anyaközösségekre vannak szabva, de egy-egy személyes apróságért, kézzel készült játékért vagy egyedi babaszoba-kiegészítőért érdemes eljönni. A rózsaszín pöttyös textilek között megfáradt apukák a Gesztenyés kertben vehetnek nagylevegőt.

 

Budai Zsibvásár

15823236_1225363064210198_3312641931204145298_n

Nem olyan trendi, mint egy romkocsma gasztropiaca, de a legjobb helyen jársz, ha például egy antik darabbal dobnád föl az irodád sivárságát. Ez az a vásár, ahol nemcsak vásárolhatunk, hanem baráti, 1500 forintos költségért asztalt is lehet foglalni, ahol elpasszolhatjuk a nászajándékba kapott 47 darab bögrét vagy a nagyi padlásán talált régiségeket. Mint minden régiségpiacon, itt is sok giccs és kamu Mona Lisa között kell kotorásznod, de néha mutatós darabok is előkerülnek a banánosdobozokból. Aki szereti a nyugat-európai zsibvásárok hangulatát, itt is jól fogja magát érezni. Az Ecseri piacnál barátságosabb árak.

 

Czakó Kert

41c08848125145b2

Egy teljesen új, de ígéretes kezdeményezés a Tabán-Naphegy-Gellérthegy által bezárt területen, a város egyik legrégebbi, igazi vidékies hangulatú házában, illetve annak udvarán. Az egykori vincellérház komoly felújításon ment keresztül, de mégis megőrzött valamit az egykori Tabán szőlőlugasos-mulatós-bűnbarlangos-vendéglős-sramlizenés hangulatából, csak az egykori szereplőket kell behelyettesítenünk biciklis hipszterekkel és terepjárós háziasszonyokkal. Még meglátjuk, hogy igazán stabil piaccá válik-e, de az adottságok megvannak.

További termelői piacok itt!

 


Oszd meg!