Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

44 milliót fizettek egy festményért – itt a legdrágább, élő magyar művészek listája

Listázták a top húsz élő magyar művészt és a legdrágábban eladott műalkotásokat a 2020-as aukciós eredmények alapján.

2020 itthon a kortársak, ezen belül is az élő művészek sikerét hozta – derül ki a műtárgy.com közleményéből. Az Art Advisory Budapesttel közösen nemzetközi adatbázisok és a hazai aukciósházak adatai alapján mutatta be, hogy hogyan szerepeltek a magyar képzőművészek az itthoni és a külföldi aukciókon.

A kereslet növekedésével az árak is emelkedtek különösen azoknál a művészeknél, akiknek az elsődleges piacon is nehezen lehetett hozzájutni a munkáikhoz.

Egyre több aukciósház kínálatában erősödik az élő művészek reprezentációja. A vírushelyzet miatt felgyorsultak az aukciósházak digitális projektjei és sok háznak már önálló online aukciós rendszere működik. A digitális átállás tette lehetővé, hogy ősszel, az offline aukciók hiányában is rendkívül magas, egy-egy életműben korábban nem látott árak szülessenek a licitharcokban.

Nemzetközi viszonylatban is terjednek a privát eladások, ez a kategória itthon is kiemelkedő eredményeket hozott, de nem képezik részét a hazai és nemzetközi aukciós adatbázisoknak.

forrás: műtárgy.com

Reigl Judit és Konok Tamás 2020-ban elhunytak, de a lista a tárgyévben elhunyt művészek munkásságát is figyelembe veszi.

Ez a táblázat pedig a tíz legdrágábban elkelt műalkotást listázza.

forrás: műtárgy.com

Forrás: Mick Haupt // Unsplash

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.