Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

44 megbízható hely, ahonnan hazai zöldséget rendelhetsz – itt a Forbes Gazda

A rendszerváltás után minden pénzüket egy rozsdás traktorra költötték, ma övék az ország egyik legnagyobb erdőgazdálkodási és fakereskedő magánvállalkozása – a Balogh család és a Gledícia Kft. történetét az idei Forbes Gazdában írtuk meg. Az áprilisi Forbes magazin részeként megjelent mellékletben összegyűjtöttük az ország kosárközösségeit és termelői zöldség-gyümölcs webshopjait is, és többek között bemutatjuk a debreceni Green Drops Farmot is, amely hidropóniás tornyaival forradalmasítaná a növénytermesztést.

Hetekre előre gondosan eltervezem, mit eszünk majd húsvétkor. Kötözött sonka egy bátaszéki családtól, tojás Kerekegyházáról, zöldségek Kiskunfélegyházáról, tejtermékek Esztergomból, Heit Lóránd reszelt tormája. Nem a piacra viszem a bevásárlólistát, hanem a számítógép előtt ülök, és a piacot hívom házhoz, pontosabban a házamtól 800 méterre található átvevőponthoz. Most aztán van időm ilyenekkel pepecselni, nem úgy, mint amikor az élet a korábban megszokott kerékvágásában ezerrel zakatol, és az ünnep előtt egy nappal pánikszerűen vásárolom túl magam random közeli hiper ipari és importtermékeiből.

Az áprilisi Forbes magazin, benne a Forbes Gazdával már megtalálható az üzletekben

Kisállat, barkács, házhozszállítás. Ezek a szektorok egyértelműen az elmúlt járványos év nyertesei, de (mint azt már mindenki jól tudja), a Covid-19-es a világtörténelem első olyan válsága, ami kivétel nélkül minden piacra és a világ minden emberére hatott valamilyen módon. A mezőgazdaság több hatás keresztmetszetében van.

Miközben tavaly tavasszal még a Forbes szerkesztősége is versenypályára állította balkonparadicsomjait (az igazán bátrak a nyáron kiköpött magokról vetett dinnyékkel is beszálltak), a vártnál csekélyebb termésmennyiség okán most házhoz rendelünk.

A kistermelők és a fenntarthatóságra fókuszáló kosárközösségek pedig soha nem látott felfutást tapasztalnak. Pontosabban: alkalmazkodnak.

A debreceni Green Drops eredetileg éttermeknek szánta hidropóniás termesztőtornyait, de az egyre csak nyúló karanténidőszakok alatt kiderült, hogy az otthon ülők is nyitottak a „kis helyen sokat, gyorsan, könnyen termeszteni” megoldásra. Horváth Boldizsár és Farm2Fork – a gyűjtésünkben található 44+1 szállító-termelő egyike – szintén évek óta abból élt, hogy Budapest legjobb éttermeit hazai zöldségekkel és gyümölcsökkel látta el. Ha 2020-ban nem logisztikázta volna át magát lakossági kiszolgálásra, mostanra talán pizzafutár lehetne.

Térképen és szöveggel is bemutatjuk az ország azon termelőit és kereskedőit, akik biztosan hazait szállítanak az ajtódig

A Zoomfőzések, karanténkonyhák, ablakon kibámulások időszaka abban az értelemben is jót tett a Földnek, hogy sokan választottuk a kosárközösségeket, azaz a helyi termelők fix, bérleti rendszerű házhoz szállítós megoldását, amelyek köré gyakran valóban közösség épül.

Az elmúlt években megjelent, sokszor agrár, de nem ritkán teljesen más végzettségű kistermelők között, aki egy kicsit is odafigyel online kommunikációjára, ma feladhatja másodállását, és a termelésből is belátható időre bebiztosíthatja megélhetését – nagy érték ez manapság –, vagy növekedést tervezgethet. Ilyen a MyFarm és az Ízes Udvar is, akiket Kis Judit részletesebben is bemutat az idei Forbes Gazdában.

Az ország egyik legjelentősebb erdőgazdálkodási cége 30 éves, és egy igazi családi vállalkozás

És bár a zöldek házhoz is jönnek, az elmúlt évben mi is közelebb mentünk hozzájuk. Mintha jobbhíján választanánk az erdőjárást a bezárt városok helyett – pedig. Idei mezőgazdasági mellékletünkből kiderül, hogy a látszólag tarra vágott területek nagyon is élnek, és így is erdőnek számítanak, és hogy a fakitermelők is bátran vállalkozó és keményen dolgozó, igazán természetszerető emberek. Bagi László cikke alapján Balogh Sándor talán csak azért élne még száz évig, hogy most elültetett facsemetéit felnőni lássa.

Oszd meg!

"Egy nyugati mércével mérve elavult pincészetet vettem, szőlőbirtok nélkül, azt nem is adták volna, de pénzünk sem volt rá"