Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Sebastian Unrau // Unsplash

27 millió forintért a miénk lehet Gwyneth Paltrow egyik legkedvesebb karácsonyi ajándéka

85 ezer euróért, azaz kicsit több mint 27 millió forintért árulják a spanyol Acorrada nevű kicsiny falucskát, aminek már rég nincs egyetlen lakója sem. Az ország külön szellemfalu-ingatlanirodákat üzemeltet, hogy életet leheljen a halott vidékbe.

Magyarországon is vannak elnéptelenedő vidéki települések, Spanyolországban viszont akkora probléma a falvak kiürülése, hogy külön cégek foglalkoznak az értékesítésükkel – írja a Bloomberg.

Gustavo Iglesias például egyike Acorrada utolsó egykori lakosainak, de már ő is évtizedekkel ezelőtt továbbállt a falucskából, aminek utolsó lakosa az édesapja volt. A férfi harminc éve elhunyt, Acorrada pedig azóta elhagyatva ácsorog a hispán lankákon. Gustavo most pár szintén utolsógenerációs lakóval – akik megörökölték a romos, üresen álló épületeket – összeállt, hogy az egész falut pénzzé tegye.

Kép: Angel Navarrete/Bloomberg

Acorrada falu – Kép: Angel Navarrete / Bloomberg

A mindössze 85 ezer eurós, azaz átszámítva 27 millió forintos vételárból senki sem fog megtollasodni, Gustavóéknak azonban nem is a pénzszerzés az elsődleges céljuk, hanem hogy

olyan vállalkozókat vonzzanak Acorrada köré, akik komoly terveket kovácsolnak a falucska feltámasztása érdekében – annyira komolyakat, amikért már fizetni is hajlandók.

Az 57 esztendős Gustavo és csapata nincs egyedül az utánuk maradt szellemfalucska problémájával. Pedro Sanchez miniszterelnök már a tavaly beiktatása előtt is többször hangsúlyozta, hogy kormányszinten is kezelni kell a vidéki elnéptelenedést. Sanchez szerint a spanyol települések fele ezer főnél is kisebb lélekszámú, így ha az állam nem lép közbe, idővel a teljes vidék kihal majd.

Persze van, akit pont a kihalt falvak vonzanak, sőt akadnak cégek, amik ilyen települések értékesítésével foglalkoznak. Az Aldeas Abandonadas például egy elhagyatott falvakat értékesítő cég, ami 40 falucskát értékesített csak a tavalyi év során. A cég népszerűségét növelte, hogy a hollywoodi színésznő és alteregészség-guru, Gwyneth Paltrow egyik weboldala is mint kiemelkedő karácsonyi ajándékot nevezte meg az egyik Aldeas által árult szellemfalut.

Ahhoz, hogy komoly értéke legyen ezeknek a falvaknak, fejlesztésekre is szükség van. Szélessávú internetelérés, házfelújítások és infrastrukturális beruházások nélkül az eladott települések nem virágozhatnak fel. A szellemfalvak azonban mind a befektetők, mind az állami szerepvállalók figyelmét élvezik, így egyszerre két piacon képesek üzemelni.

Főoldali kép: Sebastian Unrau // Unsplash

Oszd meg!