Egészséges, iszonyú finom és otthon is egyszerűen elkészíthető. Ez a smoothie, ami több, mint egyszerű gyümölcslé. Mutatunk három szuper receptet is!
A hatvanas években az amerikai hippik nem csak a szexualitás és a drogok, hanem a gasztronómia területén is kísérletező kedvűnek bizonyultak. Az egyre terebélyesebbé váló szubkultúrán belül például hamar népszerűvé váltak az addig lenézett, pépesített gyümölcsből készült italok.
Köszönhetően annak leginkább, hogy előszeretettel kutyulták össze a hozzávalókat, hogy a végeredményt aztán különféle tudatmódosítókkal dobják fel.
Az akkoriban megjelenő nagy teljesítményű konyhai turmixgépekkel pedig minden korábbinál könnyebben fogyaszthatóvá varázsolták az általuk csak smoothie-nak nevezett különleges koktélokat.
A hippi buborék kipukkanása után a gyümölcsturmix nem tűnt el, de egészen a XX. század végéig kellett várni, hogy igazán pupulárissá váljék. Ekkor viszont a smoothie hirtelen berobbant, párhuzamosan az egészséges életmód divatossá válásával. A kétezres évek elejére pedig az ilyen termékek forgalmazása már több milliárd dolláros bevételt garantált évről-évre, a népszerűsége pedig nem lankad.
Miért jó a smoothie?
Ez persze egyáltalán nem meglepő! Egy jó smoothie ugyanis sokkal több, mint növényből facsart lé. Olyan, mint egy pohár víz mellett egy kancsó ambrózia, a görög istenek itala.
Ahhoz hasonlítható, mint amikor az ember leül egy pazar high-end hifi berendezés elé, és amint az megszólal, átjárja az energia, libabőrözni kezd, és hirtelen azt gondolja, hogy nem is olyan rossz élni.
Minden összetevőből marad valami, az ízek kavarognak a szájban, lágyan összeolvadva egymásra épülnek.
A végeredmény pedig több, mint a hozzávalók halmaza. Mint ahogy egy kész ház is nagyobb érték, mint egy halom tégla, egy kupac sóder, cement, tetőcserép és sok bödön festék egymás mellett.
Hogyan készül és mi kell hozzá?
A smoothie elkészítése pofonegyszerű: A megtisztított és meghámozott gyümölcsöket és/vagy zöldségeket, illetve adott esetben a tejet, joghurtot, vizet, jeget vagy fűszereket be kell pakolni egy turmixgépbe.
Majd azt addig bőgetni, amíg a massza teljesen homogénné nem válik. Ezt követően pedig csak ki kell tölteni egy pohárba, és máris lehet fogyasztani. Tehát nincs szükség főzésre, hűtésre, nyersen készül, és így nem is vész el belőle semmilyen értékes nyomelem.
Mi kell hozzá?
A megfelelő minőségű alapanyag létfontosságú, hiszen ha a gyümölcsöknek, zöldségeknek nincs íze, akkor meg vagyunk lőve. Természetesen a recept is számít, nem mindegy, hogy mit mivel kombinálunk.
De emellett nagy jelentőséggel bír a megfelelő turmixgép is. Erősnek kell lennie, hogy elnyírja a rostokat, és teljesen összekeverje a hozzávalókat. A nagy sebességű keverés során az anyag felhabosodik, levegő kerül bele, amely tovább lazítja a szerkezetét. Ennek köszönhetően lesz a jó smoothie igazán lágy és selymes.
Erre tenyésztve
Én egy Philips HR3040 turmixgépet használtam, amelyet kifejezetten smoothie előállításához fejlesztettek ki. Bikaerős motort kapott, a pengéi pedig a megszokottnál hosszabbak és vastagabbak.
Így a masina könnyen elboldogul még a legkeményebb fagyott vagy csonthéjas gyümölcsökkel is. A nagy méretű vastag falú, masszív, nagy kapacitású, két literes üvegpoharát úgy formázták, hogy az örvénybe terelje a hozzávalókat
A kezelése pofonegyszerű, elrontani nem lehet semmit, az alján elhelyezett tapadókorongnak hála pedig nem ugrál el, még akkor sem ha teljes fordulatszámon pörög a motor. Jár mellé egy tunkoló, amivel kényelmesen le lehet szuszakolni mindent a gépszörny acélkésekkel kivert torkába. A tisztítása pofonegyszerű, be lehet tenni egy mosogatógépbe gond nélkül, és még jól is néz ki. Szóval ha valaki egy király turmixgépet keres, amivel smoothie-t is lehet készíteni, akkor meg is találta!
3 hibátlan smoothie recept
Igazi négy évszakos ital, hiszen nincs olyan napja, perce az évnek, amikor ne esne jól. Könnyen emészthető, bármikor fogyasztható, és reggel szuper egy ilyen energiabombával indítani a napot. Nyáron remek frissítő, és ráadásul totál egészséges.
Jöjjön most három olyan smoothie recept, amely nagyon jól beválhat ebben a pokoli forróságban. Én nem használtam állati eredetű hozzávalót, de természetesen a növényi tej helyettesíthető valódival. A feldolgozott cukor helyett datolyát részesítettem előnyben, mert az természetes édesítőszer.
Bőrvédő Barack Bomba
A béta-karotinban gazdag gyümölcsök és zöldségek nyáron különösen hasznosak lehetnek. Ezek felismerhetőek narancssárga színükről, és fogyasztásukkal elősegíthető, hogy inkább barnuljon és ne leégjen a bőr.
Bőrvédő Barack Bomba fantázianevű smoothie receptje:
- 2 őszibarack
- 2 sárgabarack
- 1 narancs
- 1 negyed citrom leve
- 1 teáskanál fahéj
- 1 dl növényi tej
Mogyoróvajas Energiaforrás
Ez egy igazi energiagránát, ami nem csak csodálatosan finom, hanem segít, hogy az ember lelket verjen magába, amikor nincs kedve meg sem moccanni a délutáni sziesztázás után.
A Mogyoróvajas Energiaforrás fantázianevű smoothie receptje:
- 2 érett banán
- 1 őszibarack
- 1 alma
- 1 negyed citrom leve
- 0,5 dl mogyoróvaj
Fanyar Forróság
A nagy melegben ez egy tökéletes hűsítő ital! Azoknak ajánlom elsősorban, akik szeretik a savanykásabb, fanyarabb ízeket. A nagy melegben én a boltban vásárolt fagyasztott meggyet használok hozzá, aminek meg van az az előnye, hogy a magozással sem kell vacakolni.
A Fanyar Forróság fantázianevű smoothie receptje:
- 5 szilva
- Egy marék fagyasztott meggy
- 4-5 koktélparadicsom
- 2 datolya
- 1 kisebb répa
- 1 negyed citrom leve
- 1 dl növényi tej