A Diageo Plc, a világ legnagyobb szeszesitalgyártó vállalata aggódik amiatt, hogy az éghajlatváltozás miatt nem lesz elég víz, ami nélkülözhetetlen alapanyag számukra is.
A víz hiánya jelenti a legnagyobb kockázatot a klímaváltozással összefüggésben a világ legnagyobb szeszesitalgyártó vállalata számára (a Diageo Plc a Tanqueray gin, a Guinness sör és a Baileys gyártója). Erről Michael Alexander, a cég környezetvédelmi és mezőgazdasági fenntarthatóságért felelős globális vezetője beszélt a Bloombergnek. A cégnek a tavalyi évben 43 telephelyén is gondot okozott a vízhiány.
A bolygó olyan gyors ütemben melegszik, hogy a vállalatok – például a farmergyártó Levi’s vagy a brit vendéglátóipari cég, a Whitbread –, kénytelenek olyan újításokat bevezetni, amelyek csökkentik az eddigi vízfelhasználás mértékét.
Így van ezzel a Diageo is, ők 2030-ig akarják jelentősen csökkenteni a vízfelhasználást.
A szeszes italok több mint 60 százaléka, a sör több mint 90 százaléka vízből áll.
Az egyéb összetevők pedig – szőlő és gabona – szintén függnek attól, hogy mennyi vizet kapnak.
A szeszesitalgyártó vállalat 2022-ben mintegy 17,52 milliárd liter (4,6 milliárd gallon) vizet használt fel. A mostani vállalásuk szerint 2030-ra a vízfelhasználás hatékonyságot a 2020-as szinthez képest 30-40 százalékkal fogják javítani.