Lassan kezd kicsit unalmassá válni, hogy rengeteg európai séf Ázsia felé fordul új inspirációkért, japánosítja az ételeit egy kis yuzu citrus vagy matcha (különleges zöldteafajta) hozzáadásával. De hogy néz ki ez fordítva?
A tokiói DEN jelenleg a világ 20. legjobbja a World’s 50 Best étteremlistán, a szintén tokiói, de francia konyhát vivő Florilege pedig a 30. (az ázsiai listán 1., illetve 3. a két étterem!).
A két fiatal séf rendkívül népszerű világszerte, ráadásul régi barátok is. Még így is egyedülálló és különleges ötlet, hogy a két független fine dining étteremnek született egy szerelemgyereke, ami mindkét helyből alaposan merít, ötvözete Hasegawa és Kawate konyhaművészetének, és még a főzés melletti másik szenvedélyük is helyet kap: a horgászat.
Mindketten megszállott horgászok ugyanis, így a Den Kushi Flori büszkén hordozza a családfát is a nevében (a két szülő neve, illetve köztük a nyárs szócska), és az ételekben egyaránt. A hely maga rettentő egyszerű és barátságos. Egy hatalmas látványkonyhát fog körbe a séfasztal, szinte minden itt foglal helyet, hogy szemmel követhesse az összes főzési folyamatot.
Az ételsor fix, a kóstoló omakase, azaz a séf szabad döntésére bíz mindent, a vendégnek pedig csak egy dolga van: jóízűen elfogyasztani a kiváló ételeket. A japán alapanyagok és főzési technológiák izgalmasan vegyülnek franciás megoldásokkal, talán a legszebben ez az étel jellemzi ezt a fúziós filozófiát: egy polipsashimi. Azaz: hal vagy más tenger gyümölcse nyersen szeletelve, hidegen, hozzá pedig váratlan megoldásként egy sistergő serpenyőből fokhagymás-petrezselymes gomba érkezik a tetejére, forrón. A két teljesen más világ találkozásából pedig egy harmadik világ jön létre, egy igazi izgalmas játék a kultúrák bátor ötvözésével.
Sashimi és fokhagymás gomba (3 kép)
A többi étel is szépen hordozza ezeket az értékeket, az okos, átgondolt fúziót és a játékosságot. Fontos itt is a prezentáció, de nem vesztegetik az időt és erőforrásokat arra, hogy hosszú perceket töltsenek öncélú dekorációk készítésével, mikrozöldek csipkedésével, hanem bisztrós lazasággal borítják a tányérra a fogások többségét. Itt az íz az úr, aminek a hátterében pedig a fantasztikus alapanyagok és főzési magabiztosság áll.
Cím
Den Kushi Flori
denkushiflori.com
Japán
Tokió, Sibuja,
Jingumae, 5 Chome−46−7 B1