Néhány jól megválogatott alapanyag gyakran nagyobbat üt, mint egy egzotikus különlegességekkel teli bonyolult kreáció (jó, jó, a friss kurkumát nyugodtan helyettesíthetjük szárítottal).
Ez a répakrémleves az ékes bizonyítéka ennek: elkészítése egyszerű, a hozzávalók többsége hetekig eláll, a kurkuma és a gyömbér felmelegít, a répa és a narancs feltölt vitaminnal. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ne becsüljük alá a zöldségek megpirításának fontosságát – a leves ízét és a tápanyagtartalmát is megdobhatjuk vele –, a zsiradékon való pirítás szabadítja fel ugyanis a répában található egészséges színanyagokat.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók 4 főre:
- 1 nagy hagyma
- 800 g répa
- 2 ek vaj
- 2 ek olívaolaj
- só
- 1 ek frissen reszelt gyömbér
- 1 ek frissen reszelt vagy 1 tk szárított őrölt kurkuma
- 800 ml zöldség alaplé
- 1 narancs vagy ½ lime leve
- friss koriander a díszítéshez
Elkészítés
- Vágjuk vastagabb karikákra a meghámozott répát, és pirítsuk vaj és olaj keverékén a durvára aprított hagymával együtt nagyjából 10 percig. Közben sózzuk meg. A gondos pirítás elengedhetetlen egyrészt a leves íze, másrészt a karotinoidok (a répa egészséges színanyagai) felszabadulása szempontjából.
- Közben reszeljük le a kurkumát és a gyömbért. Mindkettőt keverjük a répához, de csak pár pillanatig pirítsuk, nehogy megkeseredjen a kurkuma. Öntsük fel alaplével és főzzük puhára nagyjából 10 perc alatt.
- Amikor a zöldség megpuhult, pürésítsük botmixerrel. Ízesítsük narancs- vagy limelével, tálaláskor szórjuk meg korianderrel, szezámmaggal vagy chilivel. Krémesebbé tehetjük némi kókusztej vagy tejszín hozzáadásával.
- Ha pikánsabb levest szeretnénk: a gyömbérrel együtt adjunk hozzá két gerezd felaprított fokhagymát és friss vagy szárított chilit ízlés szerint.
- Ha laktatóbb levest szeretnénk: tálaljuk a krémlevest grillezett garnélával, sült tofuval, pirított mogyoróval, tejföllel, gervais sajttal vagy grillezett halloumi sajttal.