Ami miatt ez fontos: a napraforgóolaj eredendően nem tartalmaz koleszterint, a disznózsir viszont igen.
Még május 2-án jelent meg az Országos Főállatorvos új határozata, amely átmenetileg lehetővé tette a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben – a hazai élelmiszer-ellátás zavartalan biztosítása érdekében. Röviden: emiatt számos megszokott hazai termékben cserélhetnek le alapanyagokat, miközben a korábbi név és csomagolás marad.
A Nébih összetevő-változásokat gyűjtő oldalán lehet lekövetni az ehhez fűződő bejelentéseket.
- A Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) összefoglalója szerint az érintett termékek listája nem is olyan rövid.
- Ezekben a napraforgóolajat disznózsírra cserélték, főképp a Szegedi Paprika Zrt. különféle konzerves termékeit érintette a dolog.
- Ilyen például a Reál 400 grammos rakott káposztája, a Coop 400 grammos lencsefőzeléke lecsókolbásszal vagy a Penny szintén 400 grammos babgulyása sertéshússal.
„A jelenlegi ukrán háborús helyzet miatti alapanyag beszerzési problémák szükségessé teszik, hogy a Szegedi Paprika Zrt. által gyártott készétel konzerv termékek esetében a napraforgó étolajat helyettesítsük”
– indokolta a változást saját oldalán a Szegedi Paprika. Az összetevőcserét nyomtatásban, a termékek minőségmegőrzési idejének közelében találjuk meg.
A TVE megkeresésére Somogyi-Kovács Anita jogi szakokleveles sportdietetikus elmondta:
a finomított napraforgóolaj és a sertészsír közti különbség, hogy az előbbi eredendően nem tartalmaz koleszterint, az utóbbi viszont igen.
A sertészsírnak magasabb a telített zsírsav tartalma, amely a koleszterinszintet növeli, de nem mindegy, hogy a fenti esetben valójában mennyivel emelkedik a készétel telített zsírsav tartalma – mondja a szakember. Azt még nem tudni, hogy az olaj sertészsírral való helyettesítése mennyivel változtatja meg a zsírértékeket.