A klasszikus brokkoli és a kínai kel keresztezésével született a bimi, azaz bébibrokkoli, amelynek friss íze a zöld spárgára emlékeztet. A haricot bab pedig kellemesen édeskés, borsóra emlékeztet. Hogy a brokkoli és a bab ne veszítsen élvezeti értékéből, csak kevés ideig főzzük sós vízben, majd hirtelen hűtsük le. Ugyanis éppen a blansírozással érhetjük el a legjobb eredményt – a zöldség megőrzi csodás zöld színét, gazdag zöld ízét és nem utolsó sorban vitamintartalmát. A citromos crème fraîche és a pirított fenyőmag pedig mondhatni megkoronázza az egész fogást.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók 2 főre:
- 200 g créme fraîche
- 1 ek. citromlé
- ½ citrom héja
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. fenyőmag
- 125 g haricot bab
- 150 g bébibrokkoli
- 330 g friss gnocchi
- 1 darabka vaj
- 10 friss zsályalevél
- só
- frissen őrölt bors
- parmezán a tálaláshoz
- néhány levél friss bazsalikom
Elkészítés
- Keverjük össze a créme fraîche-t a citromlével és a citromhéjjal. A fokhagymát hámozzuk meg és nyomjuk össze. A fenyőmagot pirítsuk meg száraz serpenyőben. Egyelőre tegyük félre ezeket a hozzávalókat. Mossuk meg és vágjuk félbe a babokat, hogy ne legyenek túl hosszúak. Rövidítsük le a bébi brokolici szárát, és szedjük szét kisebb fejekre. Mossuk meg és a babbal együtt főzzük forró sós vízben legfeljebb 3 percig. Szedjük ki őket a vízből egy lyukacsos merőkanállal, és helyezzük jeges vízfürdőbe. Így megőrzik szép élénk színüket és friss roppanós ízüket.
- Öntsük bele a forró vízbe a gnocchit, és főzzük, amíg fel nem úsznak a vízfelszínre. Vegyük ki, és öblítsük le hideg vízzel, hogy ne főjenek szét.
- Pirítsuk meg vajon a zsályalevelek egyik oldalát. Amikor megfordítjuk, adjuk hozzá a fokhagymát. Amint illatozni kezd, kapcsoljunk magasabb hőfokra, és keverjük hozzá a gnocchit. Sózzuk és borsozzuk frissen őrölt borssal. Pirítsuk és dobáljuk egy darabig a serpenyőben. Így helyenként aranybarnára sülnek, és garantáltan nem ragadnak egymáshoz. Vegyük lejjebb a tüzet, adjuk hozzá a lecsepegtetett babot és brokkolit, és keverjük el. Végül adjuk hozzá a sűrű, citrom ízű és illatú, francia tejszínt.
- A gnocchit azonnal tálaljuk és szórjuk meg fenyőmaggal. Díszítsük parmezánpehellyel és friss bazsalikommal.