A lasagne hagyományosan a kalóriabomba szinonimája, pedig ha belegondolunk, valójában már csak tésztából is jóval kevesebbet tartalmaz, mint más klasszikus tésztás étel. Ez a húsmentes céklalasagne ráadásul számos, antioxidánssal teli zöldséget (cékla, fokhagyma, paradicsom) rejteget, és még csak besamelt sem kell készítenünk hozzá – ricottával hasonlóan finom lesz, ugyanakkor sokkal gyorsabban elkészül.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók 6 főre:
- 1 nagy hagyma
- 3 ek olívaolaj
- 1 chili paprika (elhagyható)
- 1 kg friss cékla
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 doboz hámozott darabolt paradicsom (összesen 800 g)
- 140 g paradicsompüré
- 2 ek balzsamecet
- 2 tk szárított fűszernövény (oregánó, borsikafű, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring…)
- só & bors
A krémes réteghez:
- 750 g ricotta
- 80 g parmezán
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet szerecsendió
- só & bors
A befejezéshez:
- 200 g lasagne tészta (a tepsi méretétől függően)
- 2-3 mozzarella
Elkészítés
- Hámozzuk meg a céklát és reszeljük le, vágjuk vékony szeletekre vagy aprítsuk fel (ha van konyhai robotgépünk, bátran használjuk!). Aprítsuk fel a hagymát, futtassuk meg az olajon 3 percig, adjuk hozzá a felvágott chilit és céklát, és pirítsuk további 10 percig. Keverjük hozzá a fokhagymát, a paradicsomot, a paradicsompürét és egy teáskanál sót, majd fedő nélkül főzzük 5 percig, hogy sűrű szószt kapjunk. Ízesítsük balzsamecettel, fűszernövényekkel, egy jó adag frissen őrölt borssal, szükség szerint adjunk hozzá további sót.
- Konyhai mixerrel keverjük össze a ricottát a reszelt parmezánnal és ízesítsük összetört fokhagymával, egy csipet szerecsendióval, sóval és frissen őrölt borssal.
- Vágjuk vastag szeletekre a mozzarellát. Olajozzunk ki egy 20 x 30 cm-es tepsit, az aljában kenjünk szét nagyjából 2 evőkanál szószt, fedjük le a nyers tésztalapok ⅓-ával úgy, hogy 1-2 cm átfedésben legyenek. Vigyük fel rá a szósz felét, erre adagoljuk rá a ricotta, majd a mozzarella felét. Ugyanígy járjunk el a maradék hozzávalókkal, a végén a sajt legyen felül.
- Csomagoljuk alufóliába vagy fedjük le úgy, hogy ne érjünk a sajthoz, és süssük 40 percen át 180 °C-on. Vegyük le a fedőt/alufóliát, és süssük további 10 percig, hogy a sajt megpiruljon. Hagyjuk 10 percig hűlni, szeleteljük fel egy éles késsel és tálaljuk.
Hogyan könnyítsük meg a munkánkat? Ha nincs kedvünk meghámozni (vagy épp most jöttünk a körmöstől), vegyünk előfőzött, vákumcsomagolt céklát. Ezt elég, ha felaprítjuk, és a többi hozzávalóval együtt csak addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.