A húsgolyó kifejezetten hálás étel, amely számtalan módon felszolgálható. Paradicsomszósszal és tésztával, édes-savanyú mártással és rizzsel, salátával, krumplipürével vagy bagettbe töltve. Tehát hagyományos vagy kevésbé megszokott ételekben is ízletes. Ezért ha legközelebb megkívánnánk egy kis szaftos húsgombócot, készítsünk egyből egy kicsit többet. Felhasználhatjuk szendvicsbe, és a már felsorolt ételekbe is.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók a húsgolyóhoz 2 főre:
- 250 g darált marhahús
- ½ tk őrölt római kömény
- 1 tk felaprított kakukkfű
- 1 csipet só és frissen őrölt bors
A hagymához:
- 2 nagy vöröshagyma
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek balzsamecet
A mandulás-mustáros krémhez:
- 30 g blansírozott mandula
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek magos mustár
- 5–6 ek olívaolaj
- 1–2 tk juharszirup
- 1 ek citromlé
- 1 csipet só
Továbbá:
- 1 nagy bagett
- rukkola
- pirospaprika
- olívaolaj
Elkészítés
- Dolgozzuk össze a darált húst a római köménnyel, kakukkfűvel, sóval és borssal. Formáljunk belőle nagyjából 2,5-3 cm átmérőjű golyókat, majd helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Vágjuk csíkokra a paprikát, csepegtessünk rá olívaolajat, sózzuk, majd helyezzük el a húsgolyók mellett.
- A sütőt melegítsük elő grill fokozaton 250 °C-ra. A tepsit helyezzük a forró sütőbe, és grillezzük magas hőfokon 5 percen át. Ezt követően csökkentsük a hőmérsékletet 200 °C-ra, és grillezzük további 15 percig.
- Szeleteljük fel a félbevágott hagymát. A felforrósított serpenyőbe öntsünk nagyjából 2 tk olajat, és lassú tőzön néha megkeverve pirítsuk aranybarnára a hagymát nagyjából 20-25 perc alatt. Nem kell sietni. A lassú pirításnak köszönhetően a hagyma megédesedik. Vegyük le a tűzről, adjunk hozzá 2 evőkanál balzsamecetet és keverjük össze.
- A mandulát és a fokhagymát pirítsuk meg száraz serpenyőben. Turmixoljuk apróra, és adjuk hozzá a mustárt, az olívaolajat, a juharszirupot, a citromlevet és a sót.
- Váguk félbe hosszában a bagettet (ne vágjuk el teljesen – az egyik hosszanti oldalát ne vágjuk át). Felülről és alulról is kenjük meg a belsejét a mandulás-mustáros krémmel. Oszlassunk el benne egyenletesen egy marék rukkolát. Töltsük meg a paprikával és a húsgolyóval, majd szórjuk meg a hagymával.
Fotók: Martina Lancingerová
Kapcsolódó:
Nem kell knédli, mert kacsaburgert készítünk! Tépett kacsahús narancsos majonézzel és vörösáfonyás káposztával