Az oldalas elkészítésének számtalan módja létezik. Grillen vagy sütőben is süthetjük. Sütés előtt hosszasan pácolhatjuk, megfőzhetjük, vagy hirtelen megsüthetjük. Mi a nyugodt, lassú sütés mellett tesszük le a voksunkat, aminek a hatására garantáltan egy szó sem hangzik el az asztal körül. Nem mintha nem szeretnénk beszélgetni, csak éppen nincs rá idő – mindenki a kiváló, omlós hússal van elfoglalva, ami magától leválik a csontról.
Habár a sütőben lassan sütött oldalas elkészítése valamelyest időigényes, az eredmény maga a jól megérdemelt jutalom. Ha este vagy késő délután fogyasztanánk az oldalast, érdemes már reggel nekilátni az elkészítésének. Amíg az oldalas sül, számos más feladat elvégzésére is marad időnk. A sütés során nem kell, sőt, nem is szabad nyitogatni a sütő ajtaját, úgyhogy nyugodtan elfoglalhatjuk magunkat valami egészen mással.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók 2 főre:
- nagyjából 1 kg sertésborda (2 db)
- 2 szelet vaj
- 100 ml barna sör
- alufólia
A fűszerkeverékhez:
- 1 tk vöröshagyma granulátum
- ½ tk mustármag
- ½ tk egész kömény
- 3 púpozott ek barna cukor
- 2 tk füstölt só
- 2 púpozott tk füstölt paprika
- ½ tk fokhagyma granulátum
- ¼ tk cayenne bors
- 1 csipet őrölt bors
A szószhoz:
- 250 g hámozott aprított paradicsom
- 100 g paradicsompüré
- 2 csapott ek barna cukor
- 1 ek fehér borecet
- ½ tk füstölt paprika
- ½ tk füstölt só
- 1 ek méz
- 1 púpozott tk mustár
- ½ tk fahéj
- 2 ek barna sör
A tálaláshoz:
- coleslaw káposztasaláta
- kenyér
Elkészítés
- Mossuk meg az oldalast hideg vízben, és távolítsuk el a belső oldaláról a hártyát – nyúljunk be egy késsel a hártya és a hús közé, és óvatosan fejtsük le róla anélkül, hogy a húsból is levágnánk. A hártya kemény, és feleslegesen gátolná az ízek húsba áramlását – ebből kifolyólag érdemes tényleg rászánni az időt az eltávolítására, jutalmunk a tökéletes ízélmény lesz. A megtisztított oldalast itassuk le papírtörlővel, tegyük félre egy nagy tányérra vagy tálcára, és készítsük elő a fűszerkeveréket.
- Az aprított szárított hagymát, a mustármagot és az egész köményt tegyük egy mozsárba és törjük össze. Ezt követően keverjük hozzá a barna cukrot, a füstölt sót, a paprikát, a szárított fokhagymát, a cayenne borsot és frissen őrölt fekete borsot.
- Az illatos fűszerkeveréket vigyük fel mindkét oldalasnak előbb az egyik oldalára, nyomkodjuk bele az oldalába is. Pihentessük pár percig a fűszert a húson, hogy átnedvesedjen, és ne szóródjon le az összes, amikor megfordítjuk. Ezután fordítsuk meg az oldalast, és vigyük fel a maradék fűszert a másik oldalára is. Jól nyomkodjuk bele a fűszert a húsba az ujjaink segítségével.
- A megfűszerezett oldalast helyezzük a sütő rácsára, és tegyünk alá egy tepsit, amibe belecsöpöghet a leve a sütés során. Süssük 110 °C-on 2,5-3 órán át , az oldalas mérete szerint. A sütés alatt ne nyissuk ki a sütőt.
- Ha letelt az idő, vegyük ki az oldalast a sütőből, és élvezzük egy kicsit a mámorító illatát. Helyezzük át a rácsról a tepsibe, amibe eddig a szaftja csepegett. Tegyünk az oldalasra vajdarabkákat és öntsünk alá 100 ml barna sört. Fedjük le gondosan alufóliával, és tegyük vissza a sütőbe. Süssük 120 °C-on 1,5 órát, és most se nyissuk ki közben a sütőt.
- Amikor már csak fél óránk marad ennek a fázisnak a végéig, készítsük el a szószt. Tegyük bele az összes hozzávalót egy kisebb fazékba, keverjük össze, és kis lángos főzzük sűrűre nagyjából 10 perc alatt.
- Másfél óra elteltével óvatosan távolítsuk el az alufóliát, vegyük ki az oldalast egy nagyobb tányérra, és öntsük ki a szaftot egy kis lábasba. Biztosan találunk rá felhasználási módot, bűn lenne kiönteni! A tepsit akár ki is törölhetjük egy szelet friss kenyérrel (nincs ennél jobb élvezet!), és tegyük vissza a rács alá. A tányéron pihenő oldalas minden oldalát kenjük meg a meleg szósszal, és tegyük vissza óvatosan a rácsra. Vegyük fel a hőmérsékletet 130 °C-ra, és süssük a kitakart oldalast még egy órán át.
- Végre eljött az idő, kezdődhet a lakoma! A sült oldalast tálalhatjuk coleslaw salátával, friss kenyérrel és a szósszal, amivel megkentük (biztosan ki fog maradni egy kicsi, fogyasszuk el bátran).