Ez a recept azoknak is tetszeni fog, akik egyébként mellőzik az alkoholt karácsonykor.
Lehet, hogy már túl is vagy a mézeskalácsos torta elkészítésének első felén – ha hozzánk hasonlóan mézeskaláccsal fogod díszíteni, most felhasználhatod a korábban megsütött illatos süteményeket. Ha csak most állsz neki a mézeskalácsok sütésének, a díszítendő tortához igazíthatod a formájukat és a méretüket. Ha nincs hozzájuk bevált recepted, görgess lejjebb, és használd a miénket. Nélkülük is megállja a helyét a torta, hiszen a tésztája eleve kellemesen mézeskalács- és Baileys-illatú, a mézeskalácsos díszítésnek köszönhetően azonban még szebb és finomabb lesz. Rozmaringágakkal díszítve pedig igazán mennyei illattal lengi be a konyhát, és megidézi a közelgő karácsony hangulatát.
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű korpuszhoz:
- 4 tojás
- 100 g kristálycukor
- 100 g barna cukor
- 200 ml író
- 200 g vaj + a forma kivajazásához
- 300 g finomliszt
- 1 csipet só
- 1 tk borkő sütőpor mézeskalács fűszerkeverékkel
- 1 tk étkezési szódabikarbóna
- 10 g holland kakaó
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 narancs héja
A krémhez:
- 350 g mascarpone
- 5 ek Baileys krémlikőr
- 1 vaníliarúd belseje
- 2 púpozott ek porcukor
- 250 ml 33%-os habtejszín
A díszítéshez:
- friss rozmaring
- cukormázzal díszített mézeskalács
Elkészítés
- Három lehetőségünk van – a díszítésnek szánt mézeskalácsokat már korábban elkészítettük (ez esetben örüljünk a fél sikernek), most fogunk hozzá a mézeskalácsok sütéséhez (mondjuk a lentebb található recept alapján), vagy mézeskalács-díszítés nélkül készítjük el a tortát.
- Fogjunk hozzá az illatos korpusz elkészítéséhez. Készítsük elő az összes hozzávalót, hogy mind szobahőmérsékletű legyen. Verjük habosra a tojássárgáját és a kétféle cukrot (habverővel vagy konyhai robotgéppel), öntsük hozzá az írót, majd fokozatosan adagolva a felolvasztott és kihűlt vajat. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá.
- Keverjük össze a száraz hozzávalókat – a lisztet egy csipet sóval, a mézeskalács fűszerkeverékes sütőporral, az étkezési szódabikarbónával, az átszitált kakaóval és a mézeskalács fűszerkeverékkel. Reszeljük hozzá a narancshéjat, és keverjük el. Állandó keverés mellett öntsük hozzá a folyékony, vajas elegyet, majd alaposan dolgozzuk össze. Végezetül óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérjét is.
- Béleljük ki sütőpapírral egy 20 cm átmérőjű sütőforma alját, az oldalát pedig vajazzuk, majd lisztezzük ki. Vagy vágjunk egy csíkot a sütőpapírból, ami körbeéri az egész formát, és a lisztezés helyett nyomjuk rá a papírcsíkot a forma kivajazott oldalára, amelyen így biztosan fog tartani. Öntsük a formába a tésztát, és a munkapulthoz ütögetve finoman egyengessük el. Süssük 180 °C-on nagyjából 50 percig. Amikor elkészült, szúrjunk a tésztába egy hurkapálcikát, hogy leellenőrizzük, tényleg átsült-e a korpusz.
- Hagyjuk egy kicsit hűlni a korpuszt, majd vegyük le róla a formát, és hagyjuk kihűlni a rácson. Közben készítsük el a krémet. Keverjük össze a mascarponét a Baileys krémlikőrrel, a vaníliabéllel és az átszitált porcukorral. Verjük fel a tejszínhabot és forgassuk bele a mascarponés elegybe. Keverjük ki sima krémmé, és hűtsük le.
- A kihűlt korpuszt vágjuk háromfelé (ellenőrizzük, hogy biztosan teljesen kihűlt-e, mielőtt rákennénk a krémet). Kenjünk meg jó vastagon krémmel minden szeletet, és rakjuk őket egymásra. Végül a torta oldalát is vonjuk be egyenletesen krémmel, majd díszítsük különböző méretű és formájú mézeskaláccsal.
- Helyezzünk a torta tetejére néhány mézeskalácsot, majd állítsunk közéjük fejjel lefelé néhány rozmaringágat (fenyőfa gyanánt), hogy tökéletes legyen a karácsonyi hangulat. Ez minden. El is készült a mézeskalácsos torta, lehet vidáman habzsolni. Bár, ha hagyjuk egy kicsit állni a hűtöben, még finomabb lesz. De ki bírja azt ki?
A mézeskalácshoz:
- 180 g vaj
- 200 g erdei méz
- 550 g finomliszt
- 1 csipet só
- 1 sütőpor mézeskalács fűszerkeverékkel
- 1 ek étkezési szódabikarbóna
- 100 g porcukor
- 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 2 tojás
- 1-2 tojássárgája a kenéshez
A cukormázhoz:
- 250 g átszitált porcukor
- 1 tojásfehérje
- ½ tk citromlé
Elkészítés
- Olvasszuk fel a vajat, keverjük hozzá a mézet, és hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a lisztet egy csipet sóval, a mézeskalács fűszerkeverékes sütőporral, az étkezési szódabikarbónával, a porcukorral és a mézeskalács fűszerkeverékkel. Adjuk hozzá a tojást és a mézes vajat. Dolgozzuk össze, és fóliába tekerve hagyjuk pihenni lehetőleg egy éjszakára. Ha nincs ennyi időnk, néhány óra is megteszi.
- Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és nyújtsuk ki 3-5 mm vastagságúra. Szaggassunk vagy vágjunk ki belőle tetszőleges formákat, és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Egy-egy tepsibe mindig hasonló méretű formákat helyezzünk, hogy egyenletesen süljenek át. Süssük 8-10 percig 180 °C-ra előmelegített sütőben. Vegyük ki a mézeskalácsokat a sütőből, amikor megkelnek és sötétedni kezdenek, kenjük meg őket egy kevés vízzel higított tojássárgájával, majd tegyük vissza még 2-3 percre, és süssük aranybarnára. A sütési időt mindig igazítsuk a mézeskalácsok méretéhez. A megadott hozzávalókból nagyjából nagyjából 53 közepes méretű mézeskalács jön ki.
- Öntsük egy tálba az átszitált porcukrot, a tojásfehérjét és a citromlevet, majd verjük kemény habbá magasabb fokozaton nagyjából 2 perc alatt. Alaposan keverjük ki a hozzávalókat, mert csak a sűrű masszával lehet jól díszíteni. Ha nagyobb felületeket szeretnénk díszíteni, a cukormáz egy részét higítsuk egy kevés citromlével. Az elkészült mázat tegyük írózsákba, és díszítsük tetszés szerint a kihűlt mézeskalácsokat.
Borítókép és fotók: Jakub Jurdič