A focaccia Itália egy olyan darabja, amit haza szeretnél magaddal vinni. Nem csak íze felejthetetlen, hanem az elkészítési módja is – mivel meglepő módon rendkívül egyszerű. Ezt a hagyományos olasz kenyeret ráadásul azzal díszítheted fel, amivel csak szeretnéd, vagy akár fel sem kell díszítened – a focaccia olívaolajjal és sóval is mennyei.
Fordítás: Peťovská Flóra
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Hozzávalók egy 30 cm átmérőjű focacciához:
- 350 ml langyos víz
- 30 g friss élesztő
- 500 g finomliszt + a szóráshoz
- 2 tk só
- 4 ág rozmaring
- 60 g olívaolajban eltett szárított paradicsom
- 50 g mag nélküli fekete Kalamata olajbogyó
- 6 db datolya koktélparadicsom (Sweetelle)
A tepsihez & a tálaláshoz:
- jó minőségű extra szűz olívaolaj
- durva szemű tengeri só
Elkészítés:
- Morzsold bele az élesztőt egy tálka langyos vízbe! Alaposan keverd el, amíg teljesen fel nem oldódik! Szórd bele a lisztet egy nagyobb tálba, és keverd hozzá a sót! Add hozzá a felaprított rozmaringlevelek felét, a szárított paradicsom és a felkarikázott olajbogyó harmadát! Öntsd hozzá a feloldott élesztőt, és jól dolgozd össze az alapanyagokat! Dagassz a szokásosnál kicsit ragadósabb, de sima tésztát egy fakanál segítségével! Szórd meg finoman liszttel a tészta tetejét, takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd egy órát kelni!
- Egy nagyobb és mélyebb tepsit alaposan kenj ki olívaolajjal és finoman szórd meg durva szemű sóval! A megkelt tésztát dolgozd át, majd borítsd ki a kiolajozott tepsi közepére! Óvatosan nyújtsd a tésztát a tepsi széle felé (de nem teljesen a széléig) az egyik kezed ujjaival és a másik kezedben a fakanállal – ne legyenek erőszakosak a mozdulatok, könnyedén, szeretettel dolgozzunk a tésztával!
- A tészta ezen a ponton nagyjából 2-2,5 cm vastag, és a tepsi nagyjából ¾-ét tölti ki. Takard le a tepsit egy konyharuhával, és hagyd legalább 15 percig pihenni! Ebben a fázisban fog megindulni a tészta a tepsi széle felé, úgyhogy előzőleg tényleg nem kell teljesen kinyújtani.
- Amíg a tészta kel, vágd fel vastagabb szeletekre a megmosott és megszárított koktélparadicsomot! Néhány olajbogyót is felkarikázhatsz, a többit hagyd egészben. Bontsd szét kisebb ágakra vagy levelekre a rozmaringot!
- Nyomkodj mélyedéseket a megpihent tésztába az ujjbegyeiddel! Ha olívaolajba mártod az ujjad, a tészta nem fog ráragadni, és könnyebb dolgod lesz. Ha elkészültél a mélyedésekkel, díszítsd a focacciát az előkészített alapanyagokkal! Csepegtess rá olívaolajat, és szórd meg a durva szemű sóval! Süsd aranybarnára 25-30 perc alatt 200 °C-ra előmelegített sütőben!
- Hagyd egy kicsit kihűlni az elkészült focacciát, majd szeleteld fel! Tálald durva szemű sóval meghintett jó minőségű olívaolajjal, amibe belemártogathatod az egyes falatokat. Nagyszerű ízélményben lesz részed, amit egy pohár jó borral tovább fokozhatsz.
Kapcsolódó