Öt órai tea – helyett vagy mellé.
Felejtsük el egy pillanatra a sütőtököt és az almát, a tökéletes őszi desszertnek egész más változatai is lehetnek. Az egyik ilyen ez a különösen szerethető és könnyedén elkészíthető torta. Omlós, fügés-mogyorós korpusszal és habos, mézes-mascaropnés krémmel. Ráadásul a tészta és a krém is Earl Grey teától illatozik, ami a bergamot lágy ízét kölcsönzi az édességnek.
Fordítás: Peťovská Flóra
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Hozzávalók az ízesítéshez:
- 250 ml habtejszín
- 3 filter Earl Grey tea
Két 20 cm-es korpuszhoz:
- 4 nagy füge (300 g) & 1 púpos ek liszt
- 50 g törökmogyoró vagy pisztácia (elhagyható)
- 150 g puha vaj
- 120 g nádcukor
- 3 tojás
- 250 g finom tönkölyliszt vagy búzafinomliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
A krémhez & a díszítéshez:
- 6 ek dzsem, lehetőleg füge
- 250 g mascarpone
- 30 g puha vaj
- 4 ek erdei méz
- 1 tk vaníliakivonat
- 3-6 friss füge
- 3 ek törökmogyoró vagy pisztácia (elhagyható)
- 3 ek méz
Elkészítés
- Forraljuk fel a tejszínt, áztassuk benne 7 percig a teafiltereket, majd miután alaposan kinyomkodtuk, vegyük ki őket. A tejszín egyik felét a tésztához, másik felét a krémhez használjuk fel (ez utóbbit hűtsük le).
- Vágjuk le a megmosott füge szárát, aprítsuk fel és keverjük össze egy kevés liszttel. Ennek köszönhetően nem süllyed majd az összes füge a tészta aljára. Aprítsuk durvára a mogyorót/pisztáciát. Egy klasszikus, vagy két kisebb, 18-20 cm-es tortaformát kenjünk ki vajjal és lisztezzünk ki.
- Verjük habosra a puha vajat a cukorral 5 perc alatt kézi mixer segítségével, adjuk hozzá a tojást, és verjük további 5 percig. Keverjük hozzá az ízesített tejszín felét, a lisztet, a sütőport, a sót, a fügét és a mogyorót/pisztáciát. Oszlassuk el a formá(k)ban a tésztát, és süssük 180 °C-on nagyjából 35 percig, vagy amíg a tésztába szúrt fogpiszkálót szárazan nem húzzuk ki belőle. Vegyük ki a tésztát a formából, és hagyjuk kihűlni. Ha egy nagy korpuszt sütöttünk, most vízszintesen vágjuk félbe.
- A tejszín másik, lehűtött felét verjük kemény habbá. Verjük fel a mascarponét a mézzel és a vaníliával, majd óvatosan forgassuk bele a tejszínhabba.
- Kenjük meg az alsó korpuszt dzsemmel és a krém felével, helyezzük rá a másik tortalapot, és kenjük meg a maradék krémmel. Ha nincsenek kifejezetten cukrász ambícióink, ne próbáljuk tökéletesen eloszlatni a krémet, vigyük fel inkább rusztikusan.
- Közvetlenül tálalás előtt díszítsük a tortát friss fügével, zúzott mogyoróval vagy pisztáciával, és csorgassunk rá mézet.