Ha türelmes vagy, nem csak szép, de finom édességet is kapsz.
Azzal, hogy az étellel nem szabad játszani, nem teljesen értek egyet. Nem véletlenül szokta a szemünk csak úgy kívánni az ételt. A diós tésztájú, almarózsákkal díszített pite ugyan igényel némi türelmet, jutalmunk azonban nem csak egy szép, hanem finom édesség is lesz. A mennyei korpuszt és a lágy krémet a lédús almarózsák koronázzák meg. De nem kertelek: a pite ugyanolyan finom lesz, ha egyszerűen eloszlatjuk rajta az almát.
Fordítás: Peťovská Flóra
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Hozávalók egy 26 centis formához:
- 200 g darált dió
- 100 g finomliszt vagy gluténmentes liszt
- 80 g puha vaj
- 1 tojás
- 30 g barna cukor
- 1 tk fahéj
- ¼ tk só
A krémhez:
- 250 g mascarpone
- 80 g barna cukor
- 30 g finomliszt vagy gluténmentes liszt
- 1 tojás
- 1 citrom héja
- 1 tk vaníliakivonat
Az almához:
- 3 nagy, piros alma
- 1 citrom leve
- 100 g kristálycukor
- 500 ml víz
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit dolgozd össze géppel vagy kézzel, csomagold fóliába, és hagyd 20 percig pihenni a hűtőben!
- Eközben készítsd elő az almát! Öntsd bele a vízbe a cukrot és a citromlevet, majd forrald fel! A megmosott almák húsát vágd le a magházról mind a négy oldalról! Az így kapott darabokat vágd egy éles késsel vékony szeletekre! A szeleteket nagyjából 2 percig főzd az édes vízben, hogy megpuhuljanak, és könnyen hajlíthatóvá váljanak, de megtartsák az alakjukat! Szűrd le az almát (a vizet ne öntsd ki), és hagyd egy kicsit hűlni!
- A lehűtött tésztát nyomkodd bele kézzel a piteformába (a legjobb, ha a forma alja levehető), vagy előre nyújtsd ki, és úgy helyezd be a formába! A tésztát szurkáld meg villával, fedd le egy kerekre vágott sütőpapírral, tegyél rá nehezékként babot, vagy más hüvelyest, és tedd be15 percre 180 °C-os sütőbe elősülni.
- Amíg a tészta sül, keverd össze kézi mixerrel a krém hozzávalóit, majd a krémet öntsd rá az elősütött korpuszra (a papírt és a hüvelyeseket előtte vedd le róla!), és süsd további 15 percig.
- Helyezd egymásba hatosával az almaszeleteket úgy, hogy a harmaduk átfedésben legyen, majd tekerd fel őket rózsa alakúra. Tedd őket szorosan egymás mellé egy tányérra vagy muffinformákba, nehogy szétessenek!
- A kész rózsákat helyezd el az elősütött krém tetején, majd tedd vissza a pitét még 15 percre sülni. Az almafőzésből maradt vizet főzd nagy lángon sűrű, karamellszerű sziruppá, és kend meg vele a rózsákat a sütést követően.
Borítókép és fotók: Eva Malúšová