Antioxidánsok és egészséges zsírok munkahelyi uzsonnára vagy gyors vacsorára.
Bár a céklakrém teli van egészséges alapanyagokkal, értékes zsírokkal és antioxdánssal, ez mit sem ront mennyei ízén. Friss zöldséggel, tortillával és kecskesajttal (esetleg tofuval vagy főtt tojással) párosítva remek tízórai, uzsonna, ebéd vagy vacsora varázsolható belőle. Sőt, akár mártogatósként is felszolgálhatjuk zöldség vagy pita mellé.
Fordította: Peťovská Flóra
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Hozzávalók a céklakrémhez:
- 80 g napraforgómag
- 80 g tökmag
- 500 g vákuumcsomagolt sterilizált cékla
- 1–2 ek friss torma vagy 1 gerezd fokhagyma (vagy mindkettő)
- 8 ek tökmag-, olíva- vagy napraforgóolaj
- 1 ek citromlé vagy balzsamecet
- ½ tk só
A wraphoz:
- tortilla (pl. spenótos)
- rukkola vagy spenót
- tökmag vagy nagraforgómag
- zöldségek (uborka, avokádó…)
- friss kecskesajt vagy más sajt
Elkészítés
- A jobb íz és a könnyebb apríthatóság érdekében pirítsd meg a magvakat száraz serpenyőben addig, amíg pattogni és illatozni nem kezdenek!
- Ezután tedd őket a többi hozzávalóval együtt az aprítóba, és aprítsd lágy krémmé! Az oldalfalakra ragadt elegyet se felejtsd el krémesíteni.
Szükség szerint hígíthatod további olaj vagy egy kevés víz hozzáadásával, ízesítheted tormával, citrommal vagy sóval.
- Kend meg a tortillát jó vastagon a krémmel (a széleit hagyd szabadon), szórd meg magvakkal, a közepét rakd meg rukkolával, sajttal és zöldségcsíkokkal! A széleket hajtsd be, majd tekerd fel a tortillát! Ha szállítani fogod a tortillát, csomagold fóliába vagy sütőpapírba, vagy zárd be szorosan egy dobozba.
Sült céklakrém: Csomagold alufóliába az egész, nyers céklát, majd süsd puhára 200 °C-os sütőben nagyjából egy óra alatt! Hámozd meg a céklát, és használd fel ugyanúgy, ahogy a sterilizált céklát. A cékla sütése ugyan eltart egy darabig, finom íze azonban kárpótol.
Mit tehetünk még a wrapba? Ha nem eszel sajtot, más fehérjeforrást is felhasználhatsz: főtt tojást, fehérbabot, pirított tofut. Az olajos magvak közül a diót is választhatod.