Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem teljesen normális, ha valaki egy hosszú hétvégére három-négyezer kilométerre repül. Az kerüljön annyiba, hogy akkor fájjon

Rajtunk múlik, hogy bolygónk megmenthető-e, mert a cégeket és a szabályokat alkotó politikusokat is mi tudjuk rákényszeríteni a változtatásokra – mondja ifjabb Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója. Interjú a zöld forradalom állásáról és legizgalmasabb kérdéseiről. Ajánló.

A Zöld Forbes különszámunkban Ács Gábor terjedelmes interjút készített ifj. Chikán Attilával, az Alteo Nyrt. vezérigazgatójával. A beszélgetésben a fogyasztók, a cégek és a politikusok felelőssége mellett szó esett kultúraváltásról és új technológiákról, amelyek megállíthatják a felmelegedést, az atomenergiáról, amire még jó darabig szükségünk van, és az uránról, amivel egyszer talán a zsebünkben szaladgálva biztosíthatjuk személyes energiaellátásunkat.

A Zöld Forbes kapható az újságárusoknál, itt most néhány gondolatot idézünk. Ajánló.

Arról, hogy ki a felelős a klímaváltozásért

„A kibocsátáscsökkentésből senki sem maradhat ki, ez egy csapatjáték. Ha akár az állam, akár a vállalatok, akár a fogyasztók, az emberek nem csinálják, akkor nem fog menni. Igazából mindenkinek bele kell tennie a részét, és mindenkinek sokat kell vele foglalkoznia, de az biztos, hogy teljesen reménytelen a dolog, ha egyéni szinten nem történik meg a váltás. Azért fontos ez, mert igazából az emberek a különböző szerepeikben képesek óriási befolyást gyakorolni a szabályozásra és a cégekre is.

Tehát, ha a választói akarat az, hogy egy kormánynak legyen hiteles zöldpolitikája, ha meg lehet nyerni egy választást, vagy be lehet jutni a parlamentbe azzal, hogy valakinek jó a környezettudatossága, akkor azonnal a politika is ebbe az irányba fog elmozdulni. Ugyanígy, ha a fogyasztói akarat az, hogy egy vállalat egyébként a fenntarthatósággal összefüggő termékeket gyártson, akkor elindul ebbe az irányba, mert különben felkopik az álla.

Aztán a vállalat, amelyik nem jól működik ebben, és csak greenwashinggal foglalkozik, nem talál majd munkavállalókat, mert a fiatal generációk nem mennek oda dolgozni.

Ha ez tömegessé tud válni, ha például egy-két millió ember Magyarországon fontosnak tartja, hogy ő választóként, fogyasztóként, munkavállalóként tekintettel legyen erre a dologra, akkor lesz nagy változás.”

Ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója // Fotó: Orbital Strangers

Arról, hogy ritkábban utazhatunk

„Teljesen normális, hogy meg akarjuk ismerni a világot, a más kultúrájú helyeket. Az viszont nem teljesen normális, hogy valaki egy hosszú hétvégére elmegy három-négyezer kilométerre.

Ha mindenképpen ragaszkodik hozzá, akkor annak a repülőjegynek olyan árúnak kell lennie, ami nemcsak azt a karbonkibocsátást fedezi, amit ő ezzel elért, hanem a semlegesítésének a költségét is. Erre mondtam én, hogy akkor fájjon.”

Arról, hogy az atomerőművek megszüntetése rövid távon miért káros

„A klímaváltozás és a karbonkibocsátás nagyobb baj, így a karbonkibocsátás csökkentése is nagyobb feladat, mint hogy vétkezünk-e az atommal. Tehát ha a nukleáris energiát most elkezdenénk kivezetni, pillanatok alatt megint kinyírnánk magunkat.

Ha most megszüntetnénk az atomerőműveket, és fosszilissel kezdenénk el helyettesíteni őket, néhány év alatt eljuthatnánk a visszavonhatatlan klímakatasztrófáig.”

Hogy ifj. Chikán Attila szerint hosszabb távon mi lehet a megoldás, hogy mi a szerepe az uránnak, a földgáznak és a megújuló energiáknak, hogy az új technológiákkal kihúzhatjuk-e magunkat a hajunknál fogva a gödörből, vagy sem, arról a Zöld Forbesban megjelent interjúban olvashattok. Lapozz bele a magazinba!

Oszd meg!