Fotó: Fotó: Andrew Roberts / Unsplash
Zöld

A benzinért mindenki ugyanannyit fizet, de az elektromos autósokat meg kell-e védeni az elszálló áraktól?

Gólya Ágnes
2021. november 19. 5 perc olvasás

Az elektromos autózás továbbra is drága mulatság, és amíg az állami támogatások egyik kézzel adnak (új elektromos autó vásárlásának támogatása), a másikkal elvesznek (egyre kevesebb helyen lehet ingyenesen tölteni), az is marad. Ez utóbbi azonban elkerülhetetlen, hiszen az elektromos autók számának növekedésével a szolgáltatóknak életszerűtlen lenne megtartani az ingyenes töltést.

Azt tudjuk, hogy most éppen nem nagyon fizet 480 forintnál többet benzinért az autós, de mi a helyzet az egyre nagyobb számú elektromos autóssal? A 11 millió forintnál alacsonyabb beszerzési árú elektromos autó vásárlására akár 2,5 millió forint állami támogatást is igénybe lehet venni, igaz, szűkös a keretösszeg és csak új autókra vehető igénybe. Ezen felül számos más, benzines autókat érintő költség alól mentesül az, aki lejön a belsőégésű motorról. 

Például:

  • a regisztrációs adó alól,
  • a gépjármű-, a cégautóadó és a vagyonszerzési illeték alól,
  • a fizetős parkolás alól és
  • (egyelőre) ingyenesen használhatnak több töltőállomást is.

Az elekromos autók számának növekedését persze követi a töltési igény, ami egyre többe kerül a szolgáltatóknak, mindez azzal jár, hogy lassan elkezdtek kikopni az ingyenes töltési lehetőségek. 

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) 2021 júniusi adatai szerint 183 településen működik nyilvános elektromos töltőállomás, összesen 1320 darab töltőoszloppal, de három éve még csak 108 darab volt országszerte. A kapacitásbővítésre nagy szükség van:

a 2019-es adatokhoz viszonyítva 25 százalékkal nőtt a töltések száma és 30 százalékkal a töltésekre fordított energia mennyisége.

A Villanyautosok.hu gyakran frissülő cikkében tartja nyilván, hol él még az ingyenes töltés lehetősége és ki állt át fizetős töltésre. Mivel az autó feltöltéséhez szükség áram ára jóval szélesebb sávban mozog, mint a hagyományos üzemanyagoké, többet segíthet a tankoláson, ha minél több szolgáltó konkrét ajánlatait ismerjük, mint hogy átlagolunk és nagyjából képben vagyunk az aktuális trendekkel.

A Lidl, a Penny Market és az IKEA parkolóiban továbbra is fenntartanak ingyenesen használható töltőoszlopokat, és az önkormányzati fenntartású, főleg csomópontokon elhelyezett töltők is ingyenesen használhatóak. Vannak már fizetős önkormányzati töltők is, ezeknél az árazás jellemzően azonos az üzemeltető cég saját töltőin alkalmazott díjakkal (lásd alább).

12 szolgáltató leggyakrabban használt árait megvizsgálva az AC (váltóáram, ami a hálózatból jön) töltés ára 90,6 forintra, a DC töltésé (egyenáram, amit az aksi tárol) pedig 104,2 forintra jön ki kilowattóránként.

Fontos azonban, hogy a szolgáltatók sokféle csomagot és töltési lehetőséget fenntartanak, hüvelykujjszabálynak: a rövidebb ideig tartó, kisebb teljesítményű és/vagy lassabb töltés olcsóbb, míg a gyorstöltések drágábbak. Az autó töltési igénye pedig az akkumulátortól függ, egy városi szaladgálásra, második autónak szánt elektromos 20-25 kilowattórás motorral is elmegy, egy hosszú autópályázásra is alkalmas főautó 75-85-100 kilowattóráig terjedhet. 

A kompromisszumos megoldás

Persze sima 230 voltos hálózaton, otthon is feltölthető egy elektromos autó (jobb esetben kiépített fali töltővel, aminek egyszeri üzembe helyezési díja azért még van), és pillanatnyilag a fizetős megoldások közül ez a legolcsóbb megoldás.

A Világgazdaság számításai szerint hagyományos lakossági áramár mellett a villanyautók nagyjából két liter benzin árának megfelelő villannyal mennek el 100 kilométert.

A benzines autóknál ez durván három-négyszer olcsóbb, kereskedelmi töltőállomásokon való töltésnél pedig kettő-hatszor, szolgáltatótól függően.

Száz kilométerre vetítve 13–20 kilowattóra áram-, illetve 5–7 liter üzemanyag-felhasználást feltételezve a házi töltés esetében mintegy 500–750, benzinnel vagy dízellel 1760–2600, piaci töltéssel pedig 1260–3200 forint körül van – szerepel a MEKH éves villamosenergia-piaci jelentésében. 

Egy átlag benzines autó 6-8 literes fogyasztását nézve durván félmillió forint körül van az éves üzemanyagköltség, ennek ma körülbelül a háromnegyedét lehet megspórolni villannyal. Megvenni még mindig drága az elektromos autót, fenntartani és tölteni azonban egyelőre olcsóbb, mint a benzinest.

Az otthoni töltéssel pedig még azt is elmondhatjuk, hogy rezsicsökkentett áron tankoltunk.

Fotó: Andrew Roberts