Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Forbes_mikroműanyag-szennyezés. Unsplash

Úttörő technológia született a mikroműanyagok szűrésére és újrahasznosítására

Mikrobiológusok kifejlesztettek egy technológiát, amivel a szennyező mikroműanyagokat lehet eltávolítani a környezetből speciális baktériumok segítségével. 

A baktériumok természetüknél fogva csoportokban szaporodnak és összetömörülve bizonyos felületekhez tapadnak, ezzel egy összefüggő felületet alkotva, amit biofilmnek nevezünk. A hongkongi egyetem kutatócsoportja ezt a ragadós tulajdonságát használná a baktériumoknak arra, hogy megtisztítsák a vizeket. A hírről a Guardian számolt be.

Szalagszerű baktériumhálókat alkotnának belőlük, amihez a mikroműanyagok „odatapadnak” és a víz fenekére süllyednek, ahonnan összegyűjtve újrahasznosíthatóak lesznek. 

A fejlesztést a Mikrobiológiai Társaság éves konferenciáján mutatták be, és bár még csak előzetes eredményeket tudtak felmutatni, megfelelő tesztelés és fejlesztés után nagy áttörést jelenthet a műanyagszennyezés ellen bevethető, fenntartható megoldások felkutatásában. 

A mikroműanyagok általában öt milliméternél kisebb műanyag darabok, amelyek véletlenszerűen választódnak le a nagy műanyag szennyezők (egyszerhasználatos zacskók, PET-palackok) termelése és lebomlása folyamán, és kerülnek a vizekbe és földekbe. Bár meglehetősen aprók, a környezeti ártalmuk óriási, hiszen nem bomlanak le könnyen, így hosszú ideig képesek megtartani a mérgező anyagokat. A vizekben lévő mikroműanyagokat nem tudják kikerülni az állatok a táplálkozás folyamán,

és a táplálékláncon haladva elérik az embereket is.

2018-ban már 114 vízi élőlény szervezetében találtak mikroműanyagokat, és számos élelmiszerben is.

Borítókép: Naja Bertolt Jensen // Unsplash

Oszd meg!

"Ha van valami, ami biztosan nem működik, az az, ha egy befektetőnek írsz a LinkedInen."